Çözüm odaklı yaklaşım genel olarak problemlere ve sıkıntılara odaklanmak yerine çözüme ve kişiye odaklı bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım kişinin problemlerini ele almak yerine daha önce yaşadığı sorunların çözümlerini ele alır ve sorunları çözerken neler yaşadığıyla ilgilenir. Bu yaklaşım aynı zamanda karşılıklı konuşmalar şeklinde gerçekleştirilir. Bireyler konuşmaya zorlanmadıkları konular hakkında daha rahat konuşurlar, bu durum çocuklar içinde aynıdır. Bir konuda konuşmaya zorlamak yerine o konuyla ilgili kurulacak önemli bir cümle bireyin kendisinin rahatça konuşmaya başlamasını açığa vurabilir.

 

Çözüm odaklı yaklaşım özellikle çocuklara karşı pozitif bir konu geliştirmek istenildiğinde önce dikkat çekmeyi söyler. İletişim kurmaya başlarken sevilen ve yapmaktan keyif alınan konular üzerinde durulursa iletişim daha akıcı olacaktır.

 

Çözüm odaklı yaklaşımda çocukların güçlü yönleri üzerinde durulur. Çözümün kaynağı daima bireyin kendisinde mevcut konumdadır sadece çözümü dışa vuracak etkenlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bireyin özgüveni kendi çözümünü ortaya çıkaracaktır. Çözüm odaklı yaklaşım hiç deneyimlenmemiş ve başarı sağlanamamış şeylerle değil, geçmişte ve güncelde gerçekleştirilen başarı ile ilgilenir bu durum çocuklar üzerinde daha etkili olmaktadır. Özellikle çocuklar için sorunların çözümü başarı elde edilmiş olaylar üzerinden canlandırılmalıdır.

 

Çocuklar motivasyonlarını çabuk kaybederler bu sebepten dolayı çocuklara küçük ve ulaşması kolay hedefler koymak çocukları motive edecek bir davranıştır. Motive olan ve çözümü gerçekleştiren çocuklar hayatları boyunca sorunlara değil çözüme odaklı olacaklardır, böylece yaşanılan süreçlerin kendi hayatında çözümleri getirdiğinin bilincinde olacaktır.

Elde edilen her başarı küçük ya da büyük fark etmeksizin başarıyı ve davranışsal değişimi getirecektir.

 

Çözüm odaklı davranış, yaratıcı yaklaşımı da benimsemektedir. Çünkü yaratıcı düşünmek var olan her şeye anlamının dışında anlam arayabilmektir. Çocukların yaşadığı problemlerin çözümü; çizdiği, yazdığı ve ortaya çıkardığı her şeye dönüp bakılarak bulunabilir. Çözümü bulmak için mutlaka yaşanmışlıklara bakmak gerekmektedir. Çözüm geleceğe bakılarak değil, fakat geçmişe ve yaşanılanlara bakılarak belirebilir. Mesela hayal gücünün renkliliğine bakılarak, betimlemesi yapılarak çözüm için sonuçlar elde edilebilir.

 

İçinde yaşanılan toplum bireyler için çok önemlidir çünkü bizler içinde bulunduğumuz toplumlara göre evrimleşir ve toplumun gereği şeklinde yaşarız. Dikkat çekmek istediğim konu ise nerde yaşıyor olursak olalım asla yaratıcı olmaktan vazgeçmeyelim. Özellikle çocukların karşılaşacakları sorunlara karşı çözüm odaklı olabilmesi için yaratıcılıkları susturulmamalıdır. Çünkü çocuklar yaratıcılığı yetişkinlere nazaran daha aktif haldedir ve bu düşünce yapısının durdurulmasına değil aksine devam etmesine olanak sağlanmalıdır. Örneğin bir kağıda dümdüz bir kare çizip çocuğa çizilen görselin ne olduğunu sorduğunuzda, çocuğun verecek bir sürü yanıtı olacaktır ve her cevabın kendi içinde açıklamaları mevcuttur. Lakin aynı görsel yetişkinlere sorulduğunda cevap sayısı oranı daha az olacaktır, genel olarak yetişkinlerin çözüm odaklı davranışlarının bu oran doğrultusunda olduğunu da görebiliriz…

 

Çocukların sorunlarına odaklanmak yerine çocukların var olan hazinelerini ortaya çıkarmak bulunan sorunun ortadan kalkması demektir.

 

Her koşulda mutlaka çocukları dinleyin, bu dinleme sadece kulakla olmasın, ruhen ve bedenende bunu gerçekleştirin lütfen… Lakin zor olan hazineyi çıkarmak olarak bilinse de aslında zor olan hazineyi korumaktır… Hayırlı Haftalar.