Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı, ilçe basını ile yaptığı toplantıda İhsaniye Mahallesi’ne kurulacak olan “Karasu Uluslararası Spor ve Eğitim Kampüsü Kentsel Tasarım Projesi” tanıtımını yapmıştı. 341 bin 200 metre karelik planlama alanının içerisinde 59 bin 731 metre kare yani alanın yüzde 17’sini kapsayan bir özel mülkiyet alanı mevcut. Yüzde 36’sı mera yüzde 46’sı da tescil harici diğer alanlardan oluşuyor.

Bölge Yeni Mahallesi’nin karşısında bulunan alan. Yani Mahallesi köprüsünden mendireğe kadar olan geniş bir arazi. Arazinin nehir kıyısında ise yaklaşık 150 hane bulunuyor. Bu haneler de proje alanı içerisinde.

Geçtiğimiz hafta İhsaniye Mahallesi Muhtarı Oğuz Özden, konuyla alakalı biraz bilgi verdi. Ardından da bazı mahalle sakinleri bize ulaştı ve sorunlarını dile getirdi. Yerleşkelerin olduğu alan İhsaniye Kum Mahallesi olarak biliniyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi 1/5000’lik planları çıkardı. İddialara göre de Karasu Belediyesi’nin görünmeyen bir köşesine astı. Temmuz ayının 3’ünde askıya çıktığı söyleniyor. Ve 5 Ağustos’ta itiraz süresi dolacak.

Yine iddialara göre vatandaşın bu askıdan haber dahi yok. İlk duyumlarımıza göre muhtarın da bilgisi olmadığı. Zaten kıyamet bundan sonra kopuyor. Mahalle sakinlerinin evlerinin de olduğu alanda yeşil alana dönüşüm yani bir imar değişikliği yapılıyor. Mahalle sakinlerinin dediğine göre gerekçe olarak da nehirden 50 metre içeriye su baskın alanı olarak tehlike arz etmesi olarak gösteriliyormuş.

Fakat spor projesine baktığımızda bu alanın da içerisinde olduğu bir alanda spor yerleşkeleri göze çarpıyor. Bu gerekçeyi geçelim asıl isyan ettikleri mesele şu: Mahalle sakinleri bir açıklama bir güvence duymak istiyor. Ama vatandaş beyanında belediye yetkililerinin de “Projeden haberimiz yok” sözlerini duydukları olmuş.

Mevcut özel arazilerin yüzde 45’i yeşil alana gidiyor. Vatandaş endişeli, Kum Mahallesi sakinleri bir açıklama bekliyor. Hafta sonu yapılan off-road ve trap atışlarında mahalleli bayanlar durumu Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Karakaş ve Belediye Başkanı İshak Sarı’ya iletti. “Belediyeye gelin, anlatalım” gibi bir yanıt almışlar.

Kimi ikna olmuş kimi olmamış. Mahalle halkı da ikiye bölünmüş durumda ikna noktasında. Uzun vadede nasıl bir sonuçla karşı karşıya kalınacak? Belediyenin vatandaşı toplayıp durumu anlatması isteniyor. “Bugün olmasa da yıllar sonra, yeşil alan ve sanayi alanı olarak değişen yerlerin birilerine verilmeyeceğini garantisi yok” diyor mahalle sakinleri.

Vatandaş tedirgin, “150 yıllık yerleşkelerimizi nereye kaldıracaklar, mera alanlarımız ne olacak. Bizi yerimizden ederler mi?” korkusu var. Yıllar önce BMC arazisinin verilmesinde de benzer durumu yaşadıklarını söylüyor mahalle sakinleri. “Bu kadar gizlenen nedir?” diyerek açıklama bekliyorlar.

“Siz neden tedirgin oluyorsunuz? Planlar çok değişir. Daha 1/1000’lik planlar var” diyerek bazı vatandaşlar belediyeden gönderiliyor duyumlarımıza göre. Ama vatandaş tatmin olamıyor. Hanelerin, Camitepe’deki bir bölgeye taşınması söz konusu olduğu da gelen bilgiler arasında.

Bize ulaşan vatandaş çok oldu. Ama muhtarlık mevkiinden bir açıklama gelmeyince biz de durumu beklettik. Vatandaşın endişesi dileriz kısa sürede çözülür. Yoksa İhsaniye’den biraz sesler yükselecek gibi görünüyor.