Karasu Belediyesi Ocak ayı olağan meclis toplantısı, 2020 yılının ilk toplantısı özelliği ile Pazartesi günü meclis salonunda düzenlendi. Belediye Başkanı İshak Sarı, toplantıyı “İller bankası kesintisinin ertelemesi yakında doluyor. Bundan sonraki süreç zorlu geçecek. Karasu’da yapılması gereken ciddi işler var. Bunları birlik ve beraberlik içerisinde gerçekleştirmeye çalışacağız. Arzumuz, Karasu’nun parmakla gösterilen bir ilçe olması” diyerek açtı. Gündem maddeleri arasında arsa satışı, İhsaniye Mahallesi’nde mera vasfından çıkartılması istenen arazi, Şehit Doğan Ülker’in adının üstgeçide verilmesi ile alakalı maddeler, mecliste tartışmalara neden oldu. 46 maddelik gündem maddelerinin görüşülmesi öncesi BBP’li Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş gündem dışı söz aldı. İlk olarak eriye dönük on yıllık incelemelerin yer verildiği rapor hakkında bilgi talep eden Çatalbaş, park yerlerinin azaltılmasını ve ilçe merkezinde park sıkıntısı çekildiği konusunda eleştiride bulundu. Çatalbaş, ayrıca bir işyeri açma ruhsatında, hatırı sayılır kişinin devreye girmesiyle indirim yapıldığını iddia etti ve “Karasu Belediyesi’nin dışarıdan birilerinin değil, sizin yönetmesini istiyorum. Sizi yönetenlerin de yönettikleri olduğunu mutlaka öğrenmiş olacaksınız” dedi.

 

Sarı’dan keskin cevaplar

 

Mehmet Çatalbaş’ın gündem dışı sözlerine cevap veren Başkan Sarı, “6.800 liralık ruhsat harcının 2.800 liraya indirilen kişiyi bana getir, ben de ertesi gün istifa ederim. Ya gerekeni yaparım ya istifa ederim” şeklinde konuştu. Yaya trafiğinin, ilçe esnafının yararına olacağını ve bu nedenle araç trafik yoğunluğunu ortadan kaldırmak istediklerini belirten İshak Sarı, “Karasu’da otopark kültürünü oturtmak istiyoruz. Yayanın geçtiği güzergahta esnafın da işi artıyor. Sağlı sollu park ile trafik sıkışıklıkları oluşuyordu. Bunu ortadan kaldırmanın tek yolu da tek yönlü parka izin vermek” ifadelerini kullandı. Belediyenin alacakları olarak gösterilen rakamların şişirme olduğunu ve bu rakamların yüzde 20’den fazlasının gerçek dışı olduğunu söyleyen Başkan İshak Sarı, “Belediyeyi ekip olarak biz idare ediyoruz. Bizi yöneten kimse yok. Biz, kimseyle göbek bağı kurarak seçilmedik” şeklinde konuştu. Sarı’nın sözlerinin ardından Belediye Başkan yardımcısı Hilmi Erbatan, son dokuz aylık mali tabloyu gözler önüne serdi.

 

İşte mali durum

 

Erbatan, 1 Nisan – 31 Aralık arasında Belediye’nin 17 milyon lira tahsilat gerçekleştirdiğini belirtti. Bunun yanı sıra 13 milyon liraya yakın bir İller Bankası kesintisi olduğu da ifade edildi. 9 milyon lira personel maaşı ödendiğini belirten Erbatan, yaklaşık 105 bin lira ödenecek maaş kaldığını dile getirdi. Bir buçuk milyon liralık işçi tazminatı ödediklerini de söyleyen Hilmi Erbatan, 187 bin lira tazminat kaldığını söyledi. Nisan ayından bugüne kadar 6 milyon liralık fatura girişi olduğunu ve bunun sadece bir buçuk milyon lirasının ödenmediğini, geri kalan kısmının ödendiğini ifade eden Başkan Yardımcısı Hilmi Erbatan, “Son dokuz ay içeirsinde geçmiş dönem borçları dahil olmak üzere 18 milyon lira ödeme yaptık. Belediyeyi icraya veren 18 firmanın 9 tanesinin ödemesini yaptık ve icrayı kapattık” diyerek sözlerine son verdi.

 

Gündem yoğun

 

Mali raporun sunumunun ardından 46 maddelik gündeme geçildi. 4.maddede Denetim Komisyonu belirlendi. Kapalı oy usulüyle Denetim Komisyonu’na Yakup Ayar, Esra Bıyıklıoğlu, Murat Kaçar, İsmet Günaydın ve Mustafa İngenç seçildi. 5.maddede ise Aralık ayı meclisinde önerilen ve İstanbul Caddesi üzerindeki üstgeçide Şehit Doğan Ülker’in isminin verilmesine yönelik konu görüşüldü. Hukuk Komisyonu’ndan gelen karar ile oylamaya sunulan madde sonucu, üstgeçide Doğan Ülker’in isminin yerine Şehitler Köprüsü isminin verilmesi yönündeki karara CHP grubu büyük tepki gösterdi.

 

Arsa satışlarına tepki

 

Gündemin arsa satışlarıyla ilgili maddelerinin oylanması öncesinde de çeşitli fikir ayrılıkları ortaya konuldu. MHP’li Meclis Üyesi Fatih Şentürk, “Arsaların, borca karşılık verilmesine biz MHP Grubu olarak ret verdik. Arsaların, hizmete dönüştürülmesine yönelik değerinde satışına ve kazancın doğru yerde harcanmasına olumlu oy veriyoruz” dedi. CHP’li Meclis Üyesi Mustafa İngenç ise, “Seçim öncesi herkese arsa satışı yapılmayacak sözünü verdik. Arsa satışları ile hizmet yapmak çözüm değil. CHP Grubu olarak hiçbir arsa satışına onay vermeyeceğiz” şeklinde konuştu. BBP’li Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş da, “Ankara Caddesi üzerindeki bir dönümlük arazi kamuya aittir ve ilerleyen yıllarda kamuya lazım olacaktır. Bu yüzden satılmasını uygun görmüyorum” ifadelerini kullandı. CHP’li Meclis Üyesi Şakir Şen ise, “Gayrimenkuller ileriye dönük yatırım olarak değerlendirilmesi gerekir. Arsalarımızı temizlik işleri ve yol yapımı için satacaksak 50-100 yıl ileriye dair hiçbir şey bırakmamış oluruz” diyerek karşı çıktığını belirtti. Başkan İshak Sarı, ”Boşta duran ve belediyeye ait olmayan bir arsayı tescil ettirerek satışa sunuyor ve kaynak oluşturmak istiyoruz. Bu arsa takas usulüne gidilmeden halkın yararına kullanılacak hizmet için satılıyor” ifadelerini kullandı. Satışlarla alakalı 7. ve 8.maddeler, oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Mera vasfından çıkartılması

 

Gündemin 10.maddesinde İhsaniye Mahallesi’nde yer alan 122 bin 800 m²’lik arsanın tahsis amacının değiştirilmesine yönelik konu oylamaya sunuldu. Mustafa İngenç, maddeye dair söz aldı. “Mera vasfında bir arsanın tahsisini değiştirilmesi için koşullara ihtiyaç vardır. Hayvan pazarı için mera vasfının değiştirilmesi akla zarar bir karar. Kamu yatırımı için değiştirilecekse ortada proje yok. Buranın böyle bir amaçla meralık vasfını kaldırmak mümkün değildir” dedi. Mehmet Çatalbaş da söz aldı ve “Bu arsada imar planı olmadığı için kamu yararı olabilir mi? Konunun İmar Komisyonu’na havale edilip yeniden incelenmesi daha doğru olur” şeklinde konuştu. Başkan Sarı, konuşmaların ardından, “Çalılık dikenlik içinde duran arsa için tahsis istiyoruz. Kaynak üretmek istiyoruz. Hem hizmet yok diyorsunuz hem hayır diyorsunuz” ifadeleriyle tepki gösterdi. Fatih Şentürk, maddenin turizm, eğitim ve spor alanları ibaresinin eklenmesiyle oylamaya sunulmasını teklif etti. Teklif edildiği haliyle oylamaya sunulan madde oy çokluğuyla kabul edildi. Toplantı, bir sonraki meclislerin Salı günü toplanması konusunda görüş birliğine varılmasıyla son buldu.

HABER: Nevtan Angün