14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Karasu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yavuz Selim Özdin, bir mesaj yayınladı. Özdin mesajında şu ifadelere yer verdi:

“14 Mart tarihi, 14 Mart 1827 Yılında II. Mahmut zamanında Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire Tıp okulunun açılmasına dayanır. Bu olay Türk Tıbbı içi modern tıp eğitiminin başlangıcı olarak kabul edilmektedir ve tıp bayramı ilk kez 1919 yılında İstanbul’un işgaline karşı bir tepki bir protesto eylemi olarak tıp öğrencileri tarafından kutlanılmıştır ve artık 14 Mart Tıp Bayramı geleneksel bir gün haline gelmiştir.

KÖKLERDEN GELEN BAŞARI

İbn Sina ya da Batılıların söyleyişiyle Avicenna İslam'ın Altın Çağı döneminin en önemli doktorlarından biri olarak kabul edilen  ve erken tıbbın babası olarak bilinen hekimdir. Buhara yakınlarındaki Efşene köyünde (Özbekistan) 980 civarında dünyaya gelmiş ve Batılılarca modern Orta Çağ biliminin kurucusu ve hekimlerin önderi olarak bilinir; Büyük Üstat ismiyle de tanınır. Tıp alanında yedi yüzyıl boyunca temel kaynak eser olarak süregelen El-Kanun fi't-Tıb (Tıbbın Kanunu) adlı kitabı ile ünlenmiş ve bu kitap, değişik Avrupa üniversitelerinde 17. yüzyıl ortalarına kadar tıp biliminde temel eser olarak okutulmuştur. Bugün Türk tıbbının ve doktorlarının başarısı köklerinden gelmektedir.

TIP BİR SANATTIR

Hipokrat; ‘Tıp bir sanattır’, ‘Hem de ondan insan sevgisinin kopamadığı çok zor bir sanat’ denmiştir. Gerçekten de çok zor bir sanattır doktor olmak. Çünkü insanların en zor anlarında, en sıkıntılı zamanlarında yanlarında olmak zorunda kalıyorlar. Sadece ‘Para kazanmak’ için yapılan sıradan bir iş değildir doktor olmak. Yakın zamanda tüm dünyanın yaşadığı pandemi ve doğal afetler doktorların ve sağlık çalışanlarının insanlık için ne denli önemli olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Her koşul ve şartta doktorlarımız ve sağlık çalışanlarımız canla başla mesleklerini icra etmektedirler. Bu duygu ve düşüncelerimle başta tüm meslektaşlarım ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı tebrik ediyor gayretlerinin ve başarılarının devamını diliyorum.”

Güler Çınasoğlu’nun haberi...