-

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkımına başlanan Haldız Apartmanı’nın ardından Karasu’da en az on yorgun binanın daha bulunduğunu belirten Karasu Belediye Başkan Yardımcısı Hüdaver Ağun, yıkımların hukuki süreçler tamamlandıkça devam edebileceğine dikkat çekti. Ağun, konuyla alakalı şu ifadeleri kullandı:

YORGUN BİNALARI TESPİT EDİYORUZ

“Ülkemiz deprem ülkesi, dolayısıyla ilimizden de bir fay hattı geçmekte. Cumhurbaşkanlığı talimatıyla beklenen depremlere karşı bina tespitleri yapılıyor. Bu kapsamda Karasu’da da bir tespit tarama çalışması yürütüyoruz. Karasu’nun depreme ne kadar hazır olduğu konusunda da done topluyoruz.

Deprem görmüş yüksek katlı binalar teknik olarak yorgun bina kabul ediliyor. Deprem gören binaların başında da yıkımına başlanan Haldız Apartmanı oldu. Aynı durumdaki diğer bina, daire ve dükkan sahiplerine de gereken yazıları yazdık ve tebligatta bulunduk.

Bu konuda Belediye olarak yapılan çalışmaların altında birileri başka şeyler arıyor. Kimsenin bir şey aramasına gerek yok. Yarın olası bir depremde canımız yandığında kimse yapılana bakmaz ve önyargıyla bakar. Biz, erkenden önüne geçmek istiyoruz.

MERAK EDEN AÇIP BAKAR

Kentsel dönüşüm konusunda yapılacak olanlar yasayla sabit ve açık. Merak edenler açıp bakar. Yıkım ile ilgili masrafı Belediye olarak vatandaşa tahakkuk ettirirsin. Yıkımdan sonra mal sahipleri toplanıp aralarında anlaşma yapar. Anlaşamazlarsa Belediye devreye girer, olmazsa Bakanlık devreye girer ve sonuçlanır. Bu yıkımı kimse art niyetle değerlendirmesin. Kimse hak mahrumiyetine uğramaz. Keyfi bir uygulama da olamaz.

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkım bekleyen en az 10 bina daha mevcut Karasu’da. Hepsinin bir hukuki süreci olacak. Mal sahiplerine ulaşmak gerekiyor. Tebligat süreci var. Nokta olarak belirtmek şu an için doğru olmaz. Vatandaş kendi de talep edebilir ve yıkım kararı uygulanabilir. Yeter ki hukuki süreç tamamlansın”