Karbon Nötr Spor Kulüpleri Ağı (C ZERO SPOR KULÜPLERİ) Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen Erasmus+ İşbirliği Ortaklığı Spor Projesi, Avrupa'da faaliyet gösteren küçük spor kulüplerini harekete geçmeye ve sürdürülebilir bir iklim eylemi anlayışı geliştirmeye teşvik etmeyi amaçlıyor.

ÇEVRECİ YAKLAŞIM

Proje konsorsiyumu, Kargenç Çevre Spor Kulübü koordinatörlüğünde Sırbistan'ın Novi Sad kentindeki Educons Üniversitesi Çevre Koruma Fakültesi tarafından oluşturulan İklim Ayak İzi Ölçüm programını sunmak üzere 21-22 Eylül tarihlerinde bir araya geldi. Kargenç Kulübü Başkanı Ersel Aydın, “Educons Üniversitesi, spor kulüplerinin faaliyetleri kendi spor kulüplerinde ve kendilerinde uygulayabilmelerini sağlamak amacıyla İklim Ayak İzi Ölçüm Programını oluşturdu. Bu programda çevreci yaklaşım açısından bir spor kulübünün sahip olması gereken değerler yer almaktadır” ifadelerini kullandı.  

TEŞVİK VE MOTİVE

Aydın, “Bu program, spor kulüplerinin yönetim ve faaliyetlerini test eden veya değerlendiren bir program olup, spor kulüplerinin çevreci yaklaşım açısından kendilerini gözlemlemelerine ve değerlendirmelerine yardımcı olacak, çevrecileri teşvik ve motive edici bir programdır. Program modülü ise; spor kulüplerinin tanıtılması ve kayıt bilgileri, iklim ayak izi eğitim oturumları nasıl geliştirilir (kulüp üyeleri, sporcular ve taraftarlar için), eğitim nasıl değerlendirilmelidir, iklim eylemiyle ilgili veriler nasıl toplanır (Kulüpteki tüm bileşenler için), toplanan verilerin programa girilmesi ve değerlendirilmesi bölümlerinden oluşmaktadır” dedi.  

İKLİM EYLEMİ İÇİN İLK ADIM

Proje toplantısı ile ilgili de bilgi veren Kargenç Kulübü Başkanı Ersel Aydın, “Her ortak ülkedeki yerel işbirliği yapılan spor kulüpleri için İklim Ayak İzi Ölçüm programına yönelik bir eğitim planının oluşturulmasıyla sona erdi. Bundan sonra her spor kulübü, karbon emisyonunu ölçmek ve karbon emisyonunu azaltmak amacıyla kendi spor kulübü bünyesinde İklim Ayak İzi Ölçüm programını uygulamaya başlayacak. Şimdi hepimiz, Türkiye, Hırvatistan, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan ve Portekiz'den C ZERO SPOR KULÜPLERİ olarak proje kapsamında iklim eylemimiz için ilk adımımızı atıyoruz” açıklamasında bulundu.