Selman Yümnü'nün "Kurban olduğum bu ne?" başlıklı köşe yazısı
Kurban Bayramı’na bir ay kaldı ve artık kurban pazarları hareketlenmeye başladı. Bu sene fiyatlar birçok kişiyi zorlayacak gibi görünüyor. Öyle ki 15 bin liradan başlayıp 40 bin liraya kadar kurbanlık bulmak mümkün.
Asıl soru kurbanlık fiyatları nasıl oldu da bu hale geldi? Bu duruma birçok etken sebep oldu. Mazotun litre fiyatı, tohumun kilo fiyatı, yem fiyatları, işçilik maliyetleri gibi aklımıza gelen her kalem üründe fiyat artışları çığırından çıkmış durumda.
Alman’da bir dana parça et 10 euro yani yaklaşık olarak 350 lira iken Türkiye’de nasıl oluyor da 600 lira oluyor. Almanya’da uygulanan asgari ücret Türkiye’dekinin yaklaşık olarak üç katı seviyesinde iken Türkiye’de satılan dana etinin yüzde 50 daha pahalı olmasının bir izahı olmamalı.
Durum böyle olunca da birçok kişi ya kurban kesemeyecek duruma geldi ya da bu ibadetini yurt dışında faaliyet gösteren insani yardım kuruluşlarına vekalet vererek yerine getirmeyi düşünüyor.
Fiyatların bu denli yüksek olmasının en son sorumlusunun üreticiler olduğunun farkındayız ama sonuç olarak son muhatap olarak karşımızda sadece onları görüyoruz. Allah hem kurban ibadetini yerine getirmeye çalışanlara hem de üreticilere kolaylıklar versin. İki taraf için de zor bir süreç.
Aklıma Cübbeli Ahmet Hoca’nın fiyat artışlarının insanları günahlardan uzak tuttuğuna dair şu söylemi geldi. Cübbeli Ahmet, “Ekonominin bozuk olması, çoğu günahları engeller. İçki, kumar, zina pahalı. Fahişelere de zam geliyordur herhalde? Bilmiyorum fahişelerin fiyatlarından haberim yok. Peki her şeye zam geliyorsa senin de bu günaha bulaşma riskin azalıyor” dedi.
Ben de buradan Cübbeli Ahmet Hoca’ya sormak istiyorum. Bu fiyat artışları sadece insanları günaha sürükleyen ürünlere mi geldi? Ya sevap kazanmak için yapılan ibadetler bu zamların neresinde?
İslam’ın 5 şartından bir tek Kelimeyi Şehadet getirmek zamlardan etkilenmedi çok şükür.
Namaz kılmak için abdest alacan, suya zam.
Oruç tutacaksın, gıdaya zam.
Kurban keseceksin, kurbanlığa zam
Hacca gideceksin, uçağa zam, otele zam.
Ama sorsan Hocamıza zamlar insanları günahlardan uzak tutuyor. Diğer taraftan baktığımızda da sevaba ulaşmak da artık bu ekonomik şartlarda hiç de ucuz değil hocam.
Herkes kendi mahallesinin hatalarını daha yüksek sesle dile getirmeli artık. Yoksa böyle aklımızla dalga geçmeye devam edecekler.
Mutlu haftalar dilerim.