Selman Yümnü'nün "Fragmanı izledik" başlıklı köşe yazısı
Ramazan Bayramı tatilinde Karasu’ya yoğun bir ilgi oldu. Şehir merkezinde ve sahil caddelerinde trafik ve insan yoğunluğu hepimizin dikkatini çekmiştir elbet. Karasu esnafı için de bu bayram tatili gerçek bir bayrama dönüştü. Yerel mağazalarda ve zincir marketlerde ufak çaplı bir talan oldu diyebiliriz. Birçok üründe stok sorunu yaşandı.
Bu aslında yaz aylarının bir fragmanı diyebiliriz. Türkiye’nin tatil beldelerinde bayram tatilini geçirmek artık biz Türkler için çok pahalı hale geldi. Pasaport ve vize sorunu olmayan birçok kişi Antalya ya da Muğla’nın tatil beldelerinde yapamadıkları tatilli daha uygun fiyatlarla Yunanistan’da, Mısır’da ya da Uzak Doğu ülkelerinde geçirmeyi tercih etti.
Türkiye’nin tatil beldelerindeki anlamlandıramadığım bu fiyat politikası devam ederse yaz aylarında Karasu’ya yoğun bir ilgi olacak görünüyor. Yoğun geçecek bir sezonun bizleri beklediğini söylemek çok zor olmasa gerek.
Bayram tatili süresince ilçemizde genel anlamda bir sorun yaşanmadı. Umarız yaz sezonu da bu bayram tatili süresi kadar huzurlu geçer. Atılması gereken adımlar ve alınması gereken tedbirler elbette var. Normal zamanlarda 40 bin dolayında olan ilçe merkezi nüfusunun bir anda kat ve kat artması elbette ki yönetilmesi gereken bir sorundur.
Kurban Bayramı tatili ile gerçek anlamda sezonun başlayacağını düşünürsek yaklaşık olarak iki aylık bir süre var önümüzde. Karasu bu yaz son zamanların en yoğun sezonunu geçirecek gibi görünüyor.
Çözüme kavuşturulması gereken birkaç sorunu söylemek isterim elbet. Özellikle Plaj Caddesi’nde marketlerin olduğu bölgede ikinci sıraya park edip aracından uzaklaşan kişiler yüzünden işini tamamlayan kişilerin mağduriyet yaşamamaları için bu alanlarda yaz aylarında zabıta devriyesinin olması gerekli diye düşünüyorum. İkinci olarak düzenlemesi yapılan sahil yolunda MOBESE tarzında güvenlik kamerası kayıt sistemi olmalı. Hem çevreyi kirletenlere hem de trafik magandalarına yaptırımlar uygulanmalı.
Asıl en önemli konu ise Karasu esnafının korunması meselesi. Yaz aylarında gecekondu şeklinde gelip işletme açan vur-kaç tarzı çalışan yerlerin denetlenmesi meselesi. Sürekli açık işletmelerde aranan belgelerin sorulması gerekmektedir. Sadece işgaliye parası ödüyor olması; evrak eksiklikleriyle çalışmasına göz yumulmaması gerekir. Örnek olarak nargile satışı yapan işletmeleri yıllık aldığı nargile sunum belgesinin her işletmede aranması gerekmektedir. 2024 yılı için yaklaşık olarak 25 bin lira ödenen ruhsat yenileme ücretini ödeyen işletme ile ödemeyen işletmenin adil bir ticari kazanç sağladığında bahsedilemez.
Denetleme makamında olan kurumların ve bu kurum yöneticilerinin yapması gereken tek şey adaleti sağlamak olmalı. Biz kimseden kayırılma ya da torpil beklemiyoruz aksine tek beklediğimiz şey adalet. Ya desinler bizlerde o ruhsatlara sahip olmadan ticaret yapalım ya da kusura bakmasınlar herkes işinin getirmiş olduğu görev tanımına uygun kontrol ve denetleme mekanizmasını çalıştırsın.
Mutlu haftalar...