Sakarya'nın Karadeniz kıyısında yer alan Kocaali ve Karasu ilçeleri arasında yer alır. Bazen Kocaali bazen de Karasu topraklarında aktığı görülür. Kaynağını Çam Dağı’ndan alır, kuzeye doğru akışa geçer. Uzunluğu 30 km’dir. Tabiat Parkı yapılması için teklif edilmiştir. Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında bir Fransız firma tarafından maden (kurşun, boraks, çinko ve altın) çıkarımı yapılmış, firma madenleri terk ederken galerileri patlatarak ayrılmıştır.

Maden Deresi yukarı çığırında yer alan kayaları fiziksel olarak parçalayarak çakıl taşları oluşturur. Bu çakıllar Kuyumcullu Köyü çevresindeki çakıl ocaklarından toplanarak inşaat malzemesi olarak kullanılır.

Aşağı çığırında Kalker bloklarını derince aşındırarak orijinal bir kanyon vadi oluşturmuştur. Kanyonun kenarları oldukça dik ve yüksektir. Bu durum yazın aşırı sıcaklarında bile kanyon vadinin tabanının oldukça serin olmasına yol açar. Oluşan nehir, gür ağaçlık alan, serin hava insanları doğa ile baş başa bırakır. Yakın ve uzak çevre için ideal bir piknik, dinlenme alanı oluşturur.

Maden Deresi Karadeniz ormanlarının nemcil türlerinden kayın, gürgen, kestane, meşe, çınar, kavak ormanları ve fındık bahçeleri ile çevrilidir. Maden Deresi çevresi doğa yürüyüşü ve doğa fotoğrafçılığı acısından da önemlidir.

Maden Deresi’nin doğal güzelliği, dinlenme alanları, mesire yerleri, doğal alabalık tesisleri, şelalesi ve akarsuyu insanların yorgunluklarını atmada ve güzel bir tatil yapmalarında en büyük etken olmaktadır. Derenin sesini dinleyerek, yeşile bezeli bir derede yürüyüşler yapmak ve güzel bir kır sofrası kurmak için ideal bir yer. Durmadan akan şelalesi, tarihi mağarası ile gezip dinlenirken bir yandan da tarihe tanıklık edeceksiniz.

Patikayı takiben kayalıklar üzerinde çeşitli mağara girişlerinin bulunduğu bölgede Cumhuriyetin ilk yıllarında açıldığı söylenen bir altın madeni bulunmaktadır. Buradan çıkarılan madenlerin yaklaşık 12 km'lik bir teleferik aracılığıyla bugün Haralomba diye adlandırdığımız yerden gemilere yüklenerek ticaretinin yapıldığı rivayet edilir. Maden kapatılmış olup madene ait bazı tünel ve yollar hala kullanılmaktadır. Ayrıca alabalık ve sazan balığının bulunduğu derede olta balıkçılığı da yapılmaktadır. Tünel ve dağ kısmındaki yol doğa severler ve macera arayanlar için bulunmaz bir fırsat. Çevresinde tarımla uğraşan insanlar var oralardan taze meyve-sebzelerde alabilirsiniz. Trekking yapmak, bu doğa harikası yerde güzel bir kahvaltı yapmak, doğayla iç içe eğlenceli vakitler geçirmek için sizde mutlaka bu gizli cenneti ziyaret etmelisiniz.

Maden Deresi’nde bulunan şifalı su özellikle, sedef hastalıkları, mide ağrıları ve yaraların iyileşmesinde çok etkili olduğu bilinmektedir. Tabi su görüntüleri ve doğal kaynamaların en güzel örneği olan şifalı su birçok hastalığa şifa kaynağı olmuş ve dört mevsim ziyaretçiler ile dolup taşmıştır.

Gelelim eksiklerine: Yolları bozuk, yön tabelaları eksik, çöp kutuları yetersiz, temiz bir tuvalet yeri yok, market yok, herhangi bir görevli yetkili biri yok, çevre temizliği çok kötü, tanıtım-reklam eksik, burası Büyükşehir’e mi Karasu’ya mı Kocaali Belediyesi’ne mi ait sorumluluk kimde belli değil. Yani bu sorunları çözmek çok mu maliyetli çok mu zor bilmiyorum.