CHP Karasu Belediye Meclis Üyesi Mithat Kandil, Karasu Sahili’ndeki yıkım ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Kandil, “Karasu Sahili afet riski altındaki alan ilan edildi. Tebligatlar gönderildi. Vatandaşa otuz gün süre tanındı. Bu kadar. Bundan sonrası tamamen karanlık” ifadelerini kullandı. Karasu’daki en büyük gerçek, devlet vatandaştan evini boşaltmasını istiyor, ancak karşılığında ne vereceğini söylemiyor. Süreç tamamen plansız, bilinçsiz ve gizli yürütülüyor” vurgusunu yaptı. Kandil açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:

SOMUT BİLGİ YOK

“Vatandaş açıkça soruyor. ‘Evimi yıkacaksınız, peki bana nereyi vereceksiniz? Denizköy mü, Camiitepe mi, hangi bölge? Arsam yüz metreyse yüz metre mi vereceksiniz? Para verecekseniz kaç lira vereceksiniz? Bu fiyatı kim belirleyecek? Hangi komisyon, hangi rapor, hangi kıstas? Ruhsatlı ve iskanlı binamın hakkı nasıl korunacak?’ Bu soruların tek bir tanesine bile yanıt verilmedi. Çünkü ortada bir plan yok. Vatandaşın geleceğini ilgilendiren hiçbir somut bilgi paylaşılmadı.

HALKTAN SAKLANIYOR

Bugün Karasu’nun gerçek afet nedeni de halktan saklanıyor. Afetin nedeni deniz değil, doğa değil, Karasu halkı hiç değil. Afetin nedeni yıllardır hepimizin bildiği limandır. Yanlış projedir. Yanlış mühendisliktir. İhmaldir. Sessizliktir. Karasu sahili çökerken herkes sustu. Şimdi aynı vatandaşın evini otuz gün içinde boşaltmasını istiyorsunuz. Nereye gideceğini söylemeden.

İKİ AYRI GERÇEK

Daha da vahimi şudur. Limanın büyütülmesi için yapılan ÇED toplantısında Karasu Belediyesi’nden tek bir yetkili yoktu. Karasu’nun geleceğini belirleyen masada Karasu yoktu. Afet ilan edilen sahilin kaderi, Karasu’nun temsil edilmediği bir masada tartışıldı. Bu, kabul edilemez bir yönetim zafiyetidir. Bir başka çelişki ise aynı sahil afet alanı ilan ediliyor, ancak belediyeye bağlı KARSAŞ’ın işlettiği Sahil Park işletmesi afet dışı gösteriliyor. Buna halk ne desin? Vatandaşın evi afet alanı ama belediyenin işletmesi değil öyle mi? Aynı sahilde iki ayrı gerçek yoktur. Eğer sahil tehlike altındaysa herkes için tehlike altındadır. Bu seçmeci yaklaşım vicdana sığmaz.

YA ŞEFFAFLIK YA HESAP

Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak Karasu halkının kandırılmasına, belirsizliğe mahkum edilmesine, süreç dışına itilmesine izin vermeyeceğiz. Bu soruları soracağız, cevabı verilene kadar da susmayacağız. Karasu halkı bu muameleyi hak etmiyor. Bu süreç ya şeffaf yürütülecek ya da bu soruların hesabı mutlaka verilecek.”

Whatsapp Image 2025 12 05 At 21.20.35