Ülkemizi herkes çok seviyor. Hatta bu ülkeye düşman ülkeler bile sever. Taşını toprağını havasını denizini gölünü çok sever herkes. Git Yunan’a sor amacı bu ülkede yaşamak. Ermeni’ye sor aynı. Dünya üzerindeki tüm düşman ülkelere sor bu güzel yurdu kendi toprakları yapıp yaşamak istediklerini saklamazlar.

Tarih boyunca bu hep böyle olmuş. Bunun tek sebebi jeopolitiği değil. Bir de güzelliği var. İstanbul’u bir başka, İzmir’i bir başka Karadeniz’i daha başka. Hep hayalleri bu topraklar olmuş. Ama bizim bildiğimiz onların bilmediği ya da bilmek istemedikleri çok önemli bir nokta. Bu toprakları güzel yapan, değerli kılan sonunda vatan kılan bir güç var.

Bu güç Çağrı Bey’le Tuğrul Bey’in hayaliyle Sultan Alparslan’ın elindeki anahtardı. Ertuğrul Gazi ile Osman Gazi’nin attığı temel, Fatih’in İstanbul’uydu. Evet Anadolu çok eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Ama Anadolu’yu kızıl elma görüp tırnaklarıyla kaza kaza vatan ilan eden Türk Milleti asıl Anadolu’yu Anadolu yapıyor. Selçuklu, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti. Hani dedim ya bir güç var.

İşte O güç Mehmet Akif’in Çanakkale’siydi, Mustafa Kemal’in öl emriydi. Yani düştüğümüz o yerden 7 düvele karşı tekrardan bu topraklar için kalkmamızdı o güç. Yahya Çavuş, Seyit Onbaşı, Mehmet Çavuş, Halime Çavuş, Nezahat Onbaşı, On beşliler, kınalı Hasan ve daha nicesi. İslam’ın son kalesini savunmak için, tekrardan Anadolu için yüzbinlerce insan, tıpkı Mehmet Akif’in dediği gibi;

Eski Dünya, yeni Dünya, bütün akvâm-ı beşer,
Kaynıyor kum gibi… Mahşer mi, hakikat mahşer.
Yedi iklimi cihânın duruyor karşısında,
Ostralya’yla beraber bakıyorsun: Kanada!

Niye Mehmet Akif diyorum sürekli. Çünkü onun gibi anlatan çıkmadı Çanakkale’yi. Hani İslam’ın son kalesi diyoruz ya; “ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhid’i, Bedr’in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi” sözleri kadar bunu betimleyen başka bir cümle yok. Velhasılıkelam savunmuşuz.

Sonra mücadele etmişiz. Kurtuluş’u bileğimizin hakkıyla kazanmışız. Yani Anadolu’yu Anadolu yapmışız. İşte bu yüzden Dünya üzerinde bu toprakları bizim kadar hak edecek başka hiçbir millet yok. Çünkü yüz yılların mücadelesi yatıyor bu güzelliğin altında. Yoksa öyle kolay değil Anadolu’da yüzyıllardır varlığını sürdürebilmek. Sadakat, inanç, iman ve cesaret ister. İnşallah nesillerimiz bunlarında farkında olurlar.