-

Levanten kalite için alan destekli olarak fındık alım fiyatının 54 lira olarak açıklanmasını değerlendiren İYİ Parti Karasu İlçe Başkanı Hasan Sarıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Fındıkta, tarım girdi maliyetleri dolar kuru haricinde enflasyon farkıyla birlikte yüzde 300’e geliyor. İşçi maliyeti de dahil olmakla birlikte, maliyetler yüzde 300’e çıkarken fındık fiyatını dolar kuru farkıyla belirlediler. Fiyat belirlenirken enflasyon farkından da en az yüzde 30 yansıtılmalıydı. Çiftçi, bu fiyattan memnun kalmadı. Karasu’da üreticinin beklentisi 60-65 lira arasıydı. Ama maalesef fındıkta da hüsrana uğradı insanlar.

Geçen sene, 1 kilo fındıkla 4 litre mazot alınıyordu. Fındık alım fiyatında kesintilerle birlikte net 50 lirayı baz alırsak bu yıl 1 kilo fındıkla 2 litre mazot alınıyor. Alım gücü yüzde 50 düştü. 10 ton fındık satan biri Karasu’da 3+1 daire alabiliyordu. Şu anda 20 ton satsa dahi bu daire alınamıyor.

Yerli işçide filiz aldırma, işçi maliyeti bugün 300 lira. Doğudan mevsimlik işçi gelemiyor, gelse de akaryakıt parası 20-25 bin lira yakıt parası istiyor. 2 bin 800 lira olan gübre bu yıl 12 bin lira. Yakıt geçen yıl 6 liraydı, bu yıl 30 lira. Tırpan 200 lirayken, şimdi 800 lira. Maliyetler bu kadar artmışken, sadece dolar kuru farkıyla fiyat vermek vicdanen rahatlatıcı bir rakam değil”