Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından finanse edilen Erasmus + Programı kapsamında Şubat 2019 döneminde sunulan  “DENİZ ÜRÜNLERİ HAZIRLAMA, PİŞİRME VE SUNMA YÖNTEMLERİ STAJI” isimli proje teklifi kabul edilen Karadeniz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, öğrencilerini staj için İngiltere’ye gönderiyor. 29 Mart ile 25 Nisan 2020 tarihleri arasında İngiltere’nin Dudley kentine gidecek olan 12 kız öğrencinin, bu kentte yer alan bazı işletmelerde staj yapacağı öğrenildi. Proje ve içeriği hakkında açıklama yapan Okul Müdürü Canan Başaran “TÜRSAB Gastronomi Turizmi Raporu’na göre dünyada turist sayısı 1 milyar kişiyi aşarken, bu turistlerin yüzde 88.2’si ‘Destinasyon tercih etmede yemek çok önemli’ diyor. Böyle olunca dünyada seyahatlerini lezzet duraklarına göre yapanların sayısı hızla artıyor” şeklinde konuştu.

 

Yemek için 6 milyar dolar

 

Buna göre 2014 yılında Türkiye’ye gelen 41 milyon 415 bin turistin yaptığı toplam harcama 34.3 milyar dolar. Türkiye’ye gelen turistlerin kişi başına harcaması 828 dolar düzeyinde. Turistler 34.3 milyar doların 6 milyar 523 milyon dolarını yeme içmeye harcıyor” diyen Başaran, “Bu da toplam harcamalar içinde yüzde 19’luk pay demek. Yani gelen turistin cebinden çıkan paranın beşte biri yemeğe gidiyor. Bu da turist başına 157.5 dolarlık restoran faturası anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Ülkemizin üç tarafı denizler ile çevrili olmasına rağmen deniz ürünlerine bağlı yemek kültürünün kıyı bölgelerimizde dahi istenilen seviyede olmadığını dile getiren Canan Başaran, “Bu nedenle deniz ürünlerini hazırlama ve pişirme alanında Dünyada önemli bir konuma sahip İngiltere’nin deneyimlerini öğrencilerimize aktarmak için  Erasmus+ programı kapsamında bir proje hazırladık. Hazırladığımız proje Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca desteklenmeye değer bulundu” dedi.

 

Deneyim elde edecekler

 

Projeyle, İngiliz mutfağı esas alınarak deniz ürünü hazırlama, pişirme ve sunma tekniklerinin staj yolu ile öğrencilere aktarılması, ülkemizde deniz ürünlerinin daha fazla tüketilmesi için farkındalık oluşturulması, katılımcıların elde edecekleri deneyimler ışığında yeni pişirme ve sunma yöntemleri geliştirmeleri ve bu alanda bölgemizin gastronomi turizmine katkı sağlamasının amaçlandığını ifade eden Canan Başaran, “Öğrencilerimiz, staj boyunca Avrupa iş disiplinini öğrenecekler ve disiplinli çalışma becerisi kazanacaklardır. Proje kapsamında mesleki yeterlilikleri artan öğrencilerimizin mezun olduktan sonra istihdam imkanları artacaktır. İlk kez yurtdışında eğitim alan öğrencilerimiz İngiliz kültürünü yakından tanıyacaklarından farklı kültürlere sahip insanlar ile daha rahat iletişim kuracaklardır” şeklinde açıklama yaptı.

 

Olumlu gelişmeler

 

Projenin kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade eden İlçe Milli Eğitim Müdürü Çetin Turhan ise “Mesleki ve teknik eğitimde yaşanan bu olumlu gelişmeler elbette bizi ziyadesi ile memnun etmektedir. Bakanlığımızın 2015-2019 Stratejik Planında yer alan 2 no’lu stratejik amacında ‘Bütün bireylere çağın gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve davranışın kazandırılması ile girişimci, yenilikçi, yaratıcı, dil becerileri yüksek, iletişime ve öğrenmeye açık, öz güven ve sorumluluk sahibi, sağlıklı ve mutlu bireylerin yetişmesine imkân sağlamak’, aynı amacın 2.2 no’lu stratejik hedefinde ise “Hayat boyu öğrenme yaklaşımı çerçevesinde, iş gücü piyasasının talep ettiği beceriler ile uyumlu bireyler yetiştirerek istihdam edilebilirliği artırmak.” ifadeleri yer almaktadır. Bu amaç ve hedefe katkı sağlayacak proje, İlçemizde mesleki ve teknik eğitime olan ilgiyi de artıracaktır” ifadelerini kullandı.

 

Teşekkür etti

 

Turhan, “Eğitime gösterdiği yakın ilgi ile bizlerin moral ve motivasyonuna sağlayan Kaymakamımız Sayın Aziz Mercan’a, Projemizin desteklenmesi suretiyle İlçemizdeki mesleki ve teknik eğitime katkı sağlayan Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanı Sayın İlker Astarcı’ya, Proje tabanlı eğitim anlayışı ile İlimiz ve İlçemizdeki eğitim seviyesinin yükselmesine katkı sağlayan İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Fazilet Durmuş’a  şükranlarımı sunarım. Ayrıca projenin hazırlanmasında emeği geçen Okul Müdürümüz Canan Başaran’a ve şahsında çok değerli çalışma arkadaşlarına, öğrencilerine teşekkür ederim. Başarıların artarak devam etmesini Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.