Karasu Belediyesi'nin uygun gördüğü geniş bir alanda kurulacak olan çiftlik projesinde besicilik, et ve süt ürünleri üretilebilir. İklimi ve doğal koşulları çiftlik kurmak için oldukça elverişli olan Karasu bu proje için biçilmiş kaftandır. Çiftlikle birlikte modern tarım uygulamaları da yapılabilir. Eskişehir ve İzmir Büyükşehir belediyelerinin uygulamaları ayrıntılı incelenebilir. Belediyenin döner sermayesine sürekli katkı yapacak bu projede onlarca insanımız istihdam edilirken bu tesis Karasu’nun kalkınmasına ve markalaşmasına katkı sağlayacaktır. Bir Belediye kuruluşundan çok profesyonel olarak yönetilmesi gereken bu çiftlik de modern uygulamalar esas alınmalı ve uygulanmalıdır. Gerek devlet desteği gerek AB desteği ile bu projenin büyük ölçüde maliyeti finanse edilebilir.

 

Kayseri Talas ve Kocasinan belediyeleri, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği ve Kayseri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü işbirliği ile bir yıl ara ile açılan iki yüzde 100 Ekolojik Pazar, üreticinin de tüketicinin de yüzünü güldürüyor. İki pazarda bu yıl toplam 200 bin kilogram sebze-meyve satıldı.

 

Ekolojik tarımı yaygınlaştırmak; üreticiyi örgütlemek, teşvik etmek, pazarlama sorununu çözmek ve paralelinde tüketiciyi bilinçlendirmeyi gerektiriyor. Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yürütülen "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü" projesi kapsamında üretime başlayan üreticilerin ürünlerinin pazarlanması için geçtiğimiz sene Kayseri Kocasinan Belediyesi yüzde 100 Ekolojik Pazar’ın açılışını gerçekleştirdi. Bu sene de gene Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği'nin çabaları ile Kayseri, ikinci yüzde 100 Ekolojik Pazarı'na, Talas Belediyesi ortaklığı ile kavuştu. Kayseri’de şu an ilgili proje kapsamında 75 üretici ile 2030 dekara çıkarılan alanda organik tarım üretimi yapılıyor. Pazarlara katılan 26 üreticiye bu sene Mersin’den de bir üreticinin katılımı ile pazarda satışa sunulan ürün çeşitlerinde de çeşitlilik sağlanarak, 38 çeşide ulaştı. Geçtiğimiz sene açılan ve pazar günleri kurulan Kocasinan Belediyesi yüzde 100 Ekolojik Pazarı ile bu sene temmuz ayında açılan ve çarşamba günleri kurulan Talas yüzde 100 Ekolojik Pazarı, sezonluk olarak hizmet veriyor, kasım ayı içinde kapanıyor. Bu sene Kocasinan Erciyesevler yüzde 100 Ekolojik pazarında satılan sebze miktarı  89.982 kg, meyve ise 7.237 kg. Talas pazarında satılan sebze miktarı  85.882 kg,  meyve ise 6.485 kg.  İki pazarda toplam 175.864 kg sebze, 13.722 kg meyve satışı gerçekleşti.

 

Türkiye’de organik pazarların açılmasına öncülük eden Buğday Derneği yüzde100 Ekolojik Pazar marka ve standartları altında açılan ekolojik pazarlar, İstanbul’da Bakırköy, Şişli, Kartal, Beylikdüzü ve Küçükçekmece; Balıkesir’de, Burhaniye ve Kayseri’deki Kocasinan ve Talas ekolojik pazarları ile 8‘i bulmuştur.  Kayseri’de yürütülen proje kapsamında açılan  yüzde 100 ekolojik pazarların tüm Türkiye dahilinde, belediyelere örnek teşkil etmesini umuyorum.