Günlük yaşantımızı çoğunlukla hareketli, insanlarla iletişim halinde olarak aktif bir şekilde geçiririz. Gün boyunca da farklı bir insanla tanışma potansiyeline sahibizdir. Tanımadığımız insanlarla kaynaşmak konusunda da zaman zaman sıkıntılar yaşamışızdır. Bunun sebebi, hem kişilik hem de çekingenlikle alakalıdır. Kısaca “Çekingen Kişilik Bozukluğu” da diyebiliriz. Neredeyse her üç kişiden biri, insanlarla iletişim sorunu yaşadığını belirtiyor.

 

İnsanlarla iletişim kuramıyorum

 

Benim çevremde çok fazla arkadaşım olmadığından tanımadığım bir arkadaş grubuna girdiğimde ortamlarına ayak uyduramıyordum. Önceleri bunu çok fazla kafama taksam da artık üstünde durmuyorum bile. Neden mi? Anlatayım:

 

Her insan çok fazla girişken veya konuşkan olmayabilir. Bazı insanlar bir ortama girdiklerinde direkt havadan sudan konular açıp laf lafı getirir tarzı düşünerek diyaloğunu ilerletirken biz konuşkan olmayan insanlar, kenarda köşede sohbeti dinlemeyi tercih ederiz. Kimimiz konuşacak bir şey bulamaz ya da konuşulan konu ona göre değildir, kimimiz de konuşmayı pek sevmez. Ben bazen konuşmanın benim açımdan iyi yerlere gitmeyeceğini düşünüp ya sohbeti değiştirmeye çalışıyorum ya da sessizce sadece dinlerim. Sanırım bu biraz sinsilik oluyor ama arkadaşlar arasında kötü olmaktan iyidir değil mi?

 

Eğer arkadaşlarınızla iletişimde olmak istiyorsanız onların sevdiği konuları, hobilerini öğrenebilir ve bundan yola çıkarak karşınızdaki insanın kafa denginiz olmadığını düşünseniz bile onu dinlemelisiniz. Bu şekilde çevrenizdeki insanlara güven de vermiş olursunuz.

 

Kendimi ifade etmeye çalışırken yanlış anlaşılıyorum

 

Anlatmak istediklerinizi anlatamıyorsanız eğer, konuşmak istediğiniz konu hakkında çok fazla düşünüp, söyleyeceklerinizi sıraya koymak isterken kendi kafa karışıklığınıza neden oluyorsunuz. Anlatmak istediklerinizi tam olarak anlatamamak, düşüncelerinizi sıraya koymakta ve toplamakta güçlük çektiğinizi gösterir. Kimsenin olmadığı bir zamanda biriyle konuşmak istediğiniz bir konuda söylemek istedikleriniz üzerinde çalışabilir, kendinizi geliştirebilir ve böylece zihin egzersizi de yapabilirsiniz. 

 

Çevrenizde ki insanlarla sohbet ederken söylemek istediğiniz şeyleri kafanızda tartmaya çalıştığınızda, farkında olmadan yanlış anlaşılmalara sebep olursunuz. Eğer asosyalseniz, dışarı çıkıp arkadaşlarınızla aynı ortamda bulunmadıysanız yeni girdiğiniz bir ortamda kendinizi yabancı hissetmenize ve kendinizi ifade edememenize neden olabilir. Çok fazla düşünmeyin ve rahat olmaya çalışın.

 

Söylemek istediklerimi söyleyemiyorum

 

Hata yapmaktan korkan insanlar, dudağında biriken cümleleri daima içine atarlar. Bu problemi bende yaşıyorum. Bazen öyle bir an geliyor ki, karşınızdaki kişiye anlatmak istedikleriniz, siteminiz hepsi aklınızın bir köşesinde hazırken hiçbirini söyleyemez olay bittikten sonra birden cümlelerin hepsi kafanıza dank eder. Çoğu zaman da konuştuğumuz şey hakkında yanlış cümleler kurarız. Karşı tarafın tepkisinin nasıl olacağını ölçemediğiniz için söylemek veya açıklamak istediğiniz şeyler dilimizin ucunda kalıyor. Söylemekten korkmayın. Bunu yapmaya devam ettiğiniz takdirde, zaman içinde insanlara karşı kendi hakkınızda yanlış izlenimlere de yol açarsınız. Hayırlı haftalar.