Ülkemiz genelinde kutlanan ve kutlandığı zaman coşku ve eğlenceyi içinde barındıran ve birçok duyguya vesile olan bir haftanın içindeyiz. Birliği, beraberliği ve yerli üretimi destekleyen bir hafta. Özellikle okullarda hiçbir yıl atlanılmadan kutlanan bu hafta, yaşamış olduğumuz virüs sebebiyle okullarda kutlanamayacak.
Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak bilinen bu haftanın önemi büyüktür. 12-18 Aralık tarihleri boyunca okullarda kutlanan bu geleneğin önemi yerli üretimle anlatılırken, öğrencilere tüketilecek ürünlerin ülkede üretilen ürünlerden seçilmesinin amacı aktarılır. Okullarda öğretmen ve öğrenciler arasında çeşitli etkinlikler düzenlenirken, öğrencilerin yerli tüketim yapmasına, tutumlu olmasına ve bilinçli tüketici olmasına dikkat çekilir.
Bu haftanın hedefi yerli üretimin bilinçli olarak artmasıdır. İnsanların parasını, malını, eşyalarını, sağlığı ve zamanını gerekliliği gibi korumak ve kullanmasına tutumlu olmak denir. Türkiye, cumhuriyet döneminde yeni savaştan çıkmış bir ülke idi. Halk elinde bir şey kalmadığı için yoksulluk içindeydi.
1.Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik krizin ardından yabancı ülkelere para akışının kesilmesi istenilmiştir, böylece toplumsal tutum bilinci amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Atatürk başkanlığında, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi toplanmış, bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırılmıştır.1946 yılından itibaren Yerli malı Haftası olarak kutlanmıştır. 1983 yılında adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirilmiştir.
Haftanın amacı, yerli tüketimin artması ve toplumun bu bilinci hem yaşayıp hem yaşatmasıdır. Bu hafta boyunca tutumlu olmanın önemiyle birlikte yatırımın ve ‘yerli malının önemi’ vurgulanır. İhtiyaçlara harcanan paranın kalanı ise yatırım yapılmalıdır, tüketilen ürünlerin ülkeden olmasının önemi üzerinde durulur, böylece ülkenin zenginliklerinin devamı sağlanır. Ayrıca bilinçli tüketicilik konuları üzerinde durulur.
Yerli malı, ülkede yetişen ürünlerle fabrikalarımızda, Türk işçisinin emeğiyle yapılan her türlü eşya ve ürün gibi bezden otomobile kadar tüm mallara ‘yerli malı’ deniliyor. Günümüzde birçok yabancı mala duyulan ilgi azalmıştır. Ülkede üretilen mallar ihtiyacı karşılarken seviye yükselttikçe yabancı ürüne ihtiyaç kalmamaktadır. Kendi üretimini yapan her toplum her ülke dışa bağımlılığını azaltırken zamanla bu bağımlılığı bitirmektedir.
Yaşanılan virüs sebebiyle okullarda yapılamayacak bu kutlamayı, eminim ki ebeveynler çocuklarıyla beraber yapacaktır. Yapılabilecek birkaç etkinlik önerisi:
- Birlikte sebze veya meyve alışverişine çıkılabilir, alınan yerli ürünler güzelce yıkanır, afiyetle yenilir sonrasında sebze veya meyvelerin özellikleri hakkında konuşularak resimleri çizilebilir, bu sırada ülkemizde nerde üretildikleri ve sağlımız için önemi anlatılabilir.
- Yerli malı haftasının anlamı ve bizler için önemine uygun tekerleme veya şarkı söylenebilir hatta şarkılara dans ile eşlik edilebilir.
- Çocuklarla birlikte sevdiği sebze veya meyvelere benzetme bir kıyafet yapılabilir. Bu kıyafetin amacı ve bu haftanın önemi çocukla sohbet havasında konuşulabilir.
- Birlikte küçük oyunlar oynanabilir, yerli ürünlerin seslendirmesi yapılabilir, böylece seslendirme yapan çocuk o ürünün önemini kavrayacaktır.
Önemli olan çocuklara bu haftanın duygusunu yaşatırken aynı zamanda haftanın önemine uygun davrandığımızda çocuklarda uyandırılan farkındalıktır, aynı zamanda bu kutlama önemli duyguların sürekli hayatımızda yer edinmesini sağlamış olacaktır.