Uğur Büyük'ün "Belediye işçileri üzerinden bir tartışma" başlıklı köşe yazısı.

MHP İlçe Başkanı Münir Ali Kara katıldığı bir canlı yayında bazı söylemlerde bulundu. Bunların en dikkat çekici olanı Karasu Belediyesi’nin işten çıkardığı işçiler ile ilgili söylediği sözler.

2019 Yerel Seçimleri öncesinde AKP, ittifak görüşmeleri için MHP İlçe Başkanlığını ziyaret etmiş. Bu görüşmeler sırasında MHP İlçe Başkanı bizzat ayrı bir odaya İshak Sarı'yı davet ederek tek bir talepte bulunmuş. Bu talep ise asgari ücretle çalışan hiçbir personelin işten kovulmaması olmuş. Sayın Kara'nın dile getirdiği üzere bu talep kabul edilmesine ve seçim ittifak olarak kazanılmasına rağmen daha haftasında işçi çıkarmalar başlamıştı. Toplamda bir kişinin bile işten çıkarılmayacağına söz verilmesine karşın yaklaşık 100 personelin işine son verilmişti.

Belediye Başkanı İshak Sarı ise Ocak ayı meclis toplantısında bu konuya yanıt verdi. BBP Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş’ın gündem dışı söz alarak bu konuyla alakalı soru yöneltti. Sarı'da cevap verdi: “Ben kimseye söz falan vermedim!” dedi. Ve sözlerine devam etti: "Beş yüz kere söyledim, bir daha söylüyorum. Karasu Belediyesi ve tüm belediyeler işçi istihdam yeri değildir" dedi.

Polemik karşılıklı söylemlerle devam ediyor. Ben daha fazlasına girmeden aklıma takılan bazı soruları kamuoyunun takdirine sunayım.

MHP İlçe Başkanı bu konuşmayı neden üç buçuk yıl sonra açıklama gereği duydu? Neden işler sıcağı sıcağıyken bu konuyla bizim ilgimiz yok tek suçlu mevcut belediye yönetimidir demedi anlayamadım. İshak Sarı'nın açıklamasını samimi bulmuyorum çünkü belediyenin 159 memur kadrosu varken 50 memur çalışıyor. 61 kadrolu işçi kontenjanı varken 5 kadrolu işçisi mevcut. 212 tanede KARSAŞ üzerinden çalışan taşeron işçisi var. Diğerleriyle birlikte toplam 279 personel belediyede çalışıyor. (2021 Belediye Faaliyet Raporu)

Belediye istihdam yeri değilse neredeyse çıkardığınız işçi sayısı kadar işçi, memur, taşeron işe almışsınız. Bir başka taraftan da bakarsak. Belediyeler için personel maaşı yıllık bütçenin yüzde 30'unu aşarsa sorun teşkil eder. 2022 yılı için 90 milyon bütçenize ek 45 milyon lira daha kullandınız. 135 milyonun verseniz verseniz en fazla 2,5 milyonu maaşlara gidiyordur. Yüzde 2-3 bandında bir personel gideri.

Valla sen daha suçlusun, ben çıkarmadım, o çıkardı, benim payım yok gibi polemikler yerine 100 aileyi sebepsiz yere işsiz bırakmanın vebalini düşünseniz iyi edersiniz sayın yöneticiler...