-

CHP Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt, yayınladığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Her gece yarısı akaryakıt zamlarıyla, aylardır devam eden elektrik, doğalgaz, su zamlarıyla ve ÖTV artışlarıyla 85 milyon vatandaşı bunaltan, yaşama umduğunu elinden alan iktidar, üstüne birde elektronik hacizlere hız verdi.

İktidara yakın şahıs ve şirketlerin vergi borçlarını görmezlikten gelinirken, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), tapu daireleri, Kredi Yurtlar Kurumu vb. kuruluşlar eliyle milyonlarca kişi, şirket ve işletmelerin banka hesapları e-haciz uygulamasıyla bloke edilerek kişiler, şirketler ve işletmeler nefes alamaz hale getirildi.

Vergi dairesindeki bir memurun bastığı bilgisayar tuşuyla hayatı karartılan yurttaşlar, AK Parti iktidarının çıkarttığı elektronik haciz (e-haciz) uygulamasıyla, bankadaki parasını hiçbir şekilde kullanamaz hale getiriliyor, bankadaki kredibilitesi sıfırlanıyor.

Ülke, ekonominin damat bakan eliyle kötü yönetilmesi, ehil olmayan “Bak gözümdeki ışığı görmüyor musun?” diyen bakanlarda ısrar edilmesi nedeniyle yapılandırmış olduğu vergi ve sigorta prim borçlarını ödeyemeyen 5 milyon yurttaşın banka hesabı 2021-2022 yılında e-hacizle bloke edildi.

Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) öğrenimi sırasında öğrenci kredisi kullanan, üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulamayan gençlere karşı e-haciz yağmuru başlatan KYK’nın mağdur ettiği, kanuni takip başlattığı gençlerin sayısı da 5 milyonu aştı. İktidarda durum böyle iken Karasu Belediyesi ve yöneticileri e-hacizden geri kaldı mı? Tabii ki hayır!

Belediyeye emlak ve başkaca borcu olan ancak bir şekilde ödemeyen veya ödeyemeyen binlerce kişinin adına kayıtlı araçlara e-haciz ile şerh koyduran Karasu Belediye Başkanlığı, e-haciz kaydı yetmezmiş gibi uygulamayı bir adım ileri taşıyarak bir de araçlar hakkında yakalama kararı çıkarmaktan geri durmadı.

Tebligat yapılmayan veya muhtarlara tebliğ edilmesi nedeniyle bir şekilde durumdan haberdar olmayan yurttaşlar e-haciz/yakalama şerhi nedeniyle polis ve jandarma kontrol noktalarında durdurulmuş, araçlarına el konularak çekicilerle otoparklara çekilmiştir. Yurttaşların kimisi hastane yolunda iken, kimisi işine giderken, kimisi evine dönerken araçlarından olmuş, ortada bırakılmışlardır.

Evet, Belediye tabi ki hizmet yapacak ve bu hizmeti de tahsil ettiği vergi gelirleri ile finanse edecek. Buna itiraz etmek mümkün değil. Ancak, miktarı ne kadar büyük olursa olsun bu şekilde yurttaşların araçlarına el konulması kabul edilebilir değildir. Kaldı ki bin, iki bin, üç bin TL’lik bir alacak için üç yüz bin, beş yüz bin TL’lik aracın otoparka çekilmesi hukuk ile açıklanamaz.

Bilindiği üzere, hukuk devletinin gereklerinden biri hukuki güvenlik ilkesidir. Hiçbir araştırma yapılmadan borç miktarını kat kat aşacak şekilde yurttaşların araçlara el konulması hukuki güvenlik ilkesine aykırılık teşkil etmiştir.

Devlete ait araziyi kentsel dönüşüm mevzuatı kapsamında satarak gelir elde eden ve bu gelirle bir takım cadde ve sokakları yapan Karasu Belediyesi, yapmış olduğu iş nedeniyle alkış ve övgü beklerken (ki hakkıdır), araçları yakalama kararı nedeniyle otoparka çekilen yurttaşlardan duyduğu sövgüye bir şey dememelidir.

Son söz niyetine, e-haciz uygulaması ne kadar yasal uygulama ise de e-haciz ile birlikte yakalama kararı çıkarılması ondan daha fazla gayri ahlaki bir uygulamadır. Bu uygulamadan derhal vazgeçilmesi berbat ekonomik koşullarda yaşam mücadelesi veren yurttaşın cebinden el çekilmesi son derece elzemdir. Belediye bir ticarethane belediye başkanı da tacir değildir”