Atlas Psikoduyu Çocuk ve Aile Danışma Merkezi Çocuk Ergen Psikoloğu Zeynep Canıtez ve Şöhret Köse, oyun terapisi hakkında bilgi verdi. Zeynep Canıtez, çocukların duygularını ifade etmelerinin yetişkinler kadar iyi olmadığını söylerken; Şöhret Köse ise, oyun terapisinin oynanan diğer oyunlardan farkının; gerçek yaşamda kontrol edilemeyen durumların sembolik oyunlarda kontrollü olarak yeniden deneyimlenmesidir” vurgusunu yaptı.

DİL YOLUYLA OLMAZ

Çocuk Ergen Psikoloğu Zeynep Canıtez, “Çocuğun duygu ve düşünce dünyasına ulaşabilmemiz dil yoluyla olmaz. Çocukların duygu ve düşüncelerini oyun ortamında anlayabiliriz. Bu bağlamda oyuncaklar çocuğun dili, oyun aktivitesi ise çocuğun kelimeleridir diyebiliriz. Oyun terapisinde kullanılan oyuncaklar çocuğun; korku, kaygı, mutluluk, utanç, sevinç, suçluluk gibi duygularını yansıtma olanağı sunar” sözlerini kullandı.

DENEYİMLERİNİ YANSITIR

“Oyun terapisi esnasında çocuk yaşadığı travmatik deneyimlerini oyuna yansıtır” diyen Zeynep Canıtez “Buradaki yansıtma çocuğun probleme dair çözüm arayışında bulunmasını sağlar. Bununla birlikte çocuğun problemlerle baş etme ve uyum sağlama becerisi gelişmiş olmaktadır. Oyun terapisinin, çocuğun oynadığı diğer oyunlardan farkının ne olduğu merak konusu olmaktadır” ifadelerini kullandı.

SEMBOLİK OYUNLAR

Çocuk Ergen Psikoloğu Şöhret Köse ise, “Oyun terapisinin oynanan diğer oyunlardan farkı; gerçek yaşamda kontrol edilemeyen durumların sembolik oyunlarda kontrollü olarak yeniden deneyimlenmesidir. Burada oyunun kontrollü bir deneyim olmasını sağlayan kişi terapisttir. Oyun terapisi ile birçok konu çalışılabilir. Bunlar; davranış bozuklukları, okula uyum problemleri, ayrılık kaygısı, dil gelişim problemleri, travmalar, yeme bozuklukları, dürtüsellik, parmak emme, tırnak yeme gibidir. Bizler Atlas Psikoduyu Çocuk ve Aile Danışma Merkezi olarak siz değerli aileler için elimizden gelen bütün hizmetleri profesyonel şekilde sizlere vermekteyiz. Her zaman bize ulaşabilirsiniz” dedi.