-

14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında Karasu İlçe Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde bir seminer düzenlendi. Seminerde diyabet hastalığının tanımı, belirtileri ve başa çıkma yöntemleri konusunda detaylı bilgiler verildi. Programın açılış konuşmasını Karasu İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yavuz Selim Özdin yaptı.

Özdin, “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kronik hastalıkların arttığı görülmekte. Kronik hastalıkların başında ise diyabet hastalığı gelmekte. Bu sağlık sorununa dikkat çekmek adına Uluslararası Diyabet Federasyonu ve Dünya Sağlık Örgütü’nin girişimleriyle 2006’da 14 Kasım gününü, Dünya Diyabet Günü olarak belirledi” diyerek bilgi verdi.

TÜRKİYE’DE DURUM CİDDİ

İlçe Sağlık Müdürü Özdin, “Her yıl 3 milyon 400 yüz bin kişi, diyabet hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmekte” sözleriyle diyabetin ciddiyetine vurgu yaptı ve “Ülkemizde 9 milyona yakın diyabet hatasının olduğu belirlendi. 2045 yılında se bu sayının artmasıyla dünyada en fazla yetişkin diyabet hatası olan ilk 10 ülke arasında olacağımız tahmin edilmekte” ifadeleriyle hastalığa karşı mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Ardından Halk Sağlığı Uzmanı Uzm.Dr. Elif Ezirmik, Uzm.Dyt. Sıla Özgül Tepe, Psk. Rumeysa Kaya ve Sosyal Çalışmacı Miraçnur Altınok, kendi alanlarında eğitici ve bilgilendirici sunumlar yaptı, soruları yanıtladı. Etkinlikte, diyabet karşıtı ürünler ikram edildi ve bir diyabet hastası olan Naciye Turhan’ın yaşadıkları anlatıldı.