İnsanlarımız bu karantina günlerinde evde sıkılıyorlar, anlıyorum. Zaman zor geçiyor, ev dar geliyor, eşler daha sık kavga ediyor, çocuklar ayrı, ev işleri ayrı, geçim sıkıntısı apayrı.

 

Hunharca gidip çarşının başında dikilmek, 10m kare çay ocaklarında dip dibe çay içmek, sigara dumanı eşliğinde basık ortamlı kıraathanelerde batak oynamak, kol kola statlarda maç izlemek, düğünlerde halay çekmek, bir sandalyenin bile boş olmadığı kafelerde körili tavuk yemek istiyorsunuz, anlıyorum.

 

Hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulaması maalesef hüsranla sonuçlandı. Bunun acı reçetesini, rakamlarla göreceğiz. Cuma akşamı 22:00-01:00 arası geçen üç saatte kaç kişinin dışarda olduğu, kaç kişinin Covid-19 virüsüne maruz kaldığını, bunlardan kaç tanesinin eve döndüğünde başkalarına da bulaştırdığı meçhul...

 

Corona’yla ilgili bir şey yazmak istemiyordum ama dışarı bakıyorum insan kaynıyor. Halen daha işin ciddiyetinin farkında değiliz. Bakın Allah Korusun ama bu işin gittiği noktayı anlatacağım; İnsanlar komaya girerek ölmüyor, insanlar bilinci açıkken boğularak ölüyor. Yeterli solunum cihazı yok. İtalya'da oldu, doktorlar mecburen insan seçiyor, yaşlılar yerine gençleri seçmek durumunda kalıyorlar, bu çok zor bir durum, doktorların psikolojisi darmadağın oluyor. İnsanlar, tek başlarına ölüyor. Yakınlarını son kez göremeden ölüyor. İnsanlar cep telefonlarından görüntülü bağlanıp vedalaşıyor.

 

İtalya'da mezarlıklar kapatıldı. Coronavirüs'ten ölenler bu mezarlıklara gömülmüyor. Virüsten ölenler için ayrı mezarlıklar yapılıyor. Özel tabutlarla, tören yapılmadan. Akrabaları, çocukları bile katılamıyor. Devlet alıyor, götürüyor, gömüyor.

 

Sıkılıyorsun, haklısın. Peki başımıza bunlar geldiği zaman ne yapacaksın? Sıkılsaydım patlasaydım da anneme babama eşime çoluğuma çocuğuma bulaştırmasaydım bu illeti diye düşünmeyecek misin? Bunun vicdanıyla yaşayabilecek misin sonrasında?

 

Basit bir şey kardeşim ya elzem ihtiyaçların dışında (market, fırın, eczane gibi) otur evinde, hijyenine dikkat et, sosyal mesafeni koru. Aç televizyonunu, bilgisayarını, telefonu neyse bir milyon tane içerik var illaki sana hitap eden bir şeyler vardır izle. Çocuğunla zaman geçir, eşinle sohbet et, aç kitap oku fırsat bu fırsat zamandan bol bir şey yok, yeni hobiler edin, evin tamiratlarını yap. Yaratıcı olun mutlaka zaman geçirecek şeyler bulacağınıza eminim.

 

Kendinizden önce sevdiklerinizi düşünün. Sağlıklı günler dilerim.