Bildiğiniz üzere her hafta fındık tarımıyla ilgili teknik bilgileri sizlere aktarmaya çalışıyorum. Geçen hafta süper meyve aronya için ufak bir ara vermiştim. Aronya çalışması için yazdıklarımı eleştirenler çok oldu. Fakat ben her zaman yerli ve milli ürünümüz olan fındığın geliştirilmesi ve çiftçilerimizin bu anlamda desteklenmesi taraftarıyım. Fındıkla ilgili bir şey yapılmadığını gördüğüm zaman susamıyorum. Bu da benim ince çizgim diyelim. Neyse biz konumuza yani fındığımıza dönelim.

Toprak analizinin öneminden bahsetmiştik. Çıkan analiz sonuçlarında fındıkta verim gücünü etkileyen faktörlerden bir tanesi pH’dır. Analiz raporunu elimize aldığımızda pH değerlerini görürüz. Peki bu rakamlar değerler bize ne ifade ediyor? Hadi bakalım.

Toprak pH sı toprağın nötr, alkali ya da asitli olduğunu gösteren ölçü birimidir. Bu değerler 0 ile 14 arasındadır. Değer 7 ise toprak nötr demektir. 7 den aşağı ise asitli, 7 den yukarı ise alkali toprak olduğunu bize ifade eder. Fındık için en ideal pH değeri 6.5 olmalıdır. Bu konuyla ilgili oldukça farklı yanılgılar mevcut. Örneğin, fındık için 5-7 arası pH iyidir, fındık yetişir. 5 ve 7 arasında toprak özelliği bakımında çok büyük farklar var. Bunları gözümüzden kaçırıyoruz. Bölgemizde ki toprak değerlerine baktığımızda ise pH değerleri genelde düşüktür. Bu nedenle tarım kireci kullanarak bu değeri 6.5 lara taşımaya çalışıyoruz. Tarım kireci bünyesinde kalsiyumla birlikte magnezyum içeriyor. Genel olarak asitli topraklarda toprak pH’sını yukarıya çıkarmak ve bitkilerin kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kullanılmaktadır. Analiz sonuçlarında dönüme 300 kg’dan fazla tarım kireci tavsiyesi çıkarsa bu uygulamayı 2 yıla bölerek yapmalıyız.

Örneğin dönüme 350 kg tarım kireci tavsiyesi çıktı. Bu 1.yıl 175 kg, 2.yıl 175 kg olmalıdır. Hepsini bir anda vermeniz demek fındığın bunu kullanması anlamına gelmiyor. Karasuda ki fındık bahçelerini nerdeyse her gün dolaşıyorum. Fakat uygulama yapılan yerleri gözlemlediğim de çok büyük hatalar olduğunu fark ediyorum. Ocağın içine doğru serpme yoluyla tarım kireci uygulanıyor. Bu kesinlikle hatalı bir uygulamadır. Ocakların taç izdüşümü dediğimiz alana tarım kirecini uygulayarak toprağa karıştırmalıyız. Çok emek veriyoruz.

Maddi ve manevi. Şunu fındığın istediği gibi yapalım da emeklerimiz boşa çıkmasın. Bir de inşaat kireci mevzusu var. Bana soranlar çok oluyor. Tarım kireci mi inşaat kireci mi? Tabi ki tarım kireci değerli fındıkçılar. Biz inşaat yapmıyoruz, fındık yetiştiriyoruz. İnşaat kireci kullanacaksanız bunu inşaat mühendisine sorun! Bu nedenle uygun pH değeri için doğru uygulamaları ve doğru ürünü bahçelerimize vermeyi ihmal etmeyelim ki yolun başında hata yapmayalım.