Remzi Akbaş'ın "Erdoğan'ın adaylığı mümkün mü?" başlıklı köşe yazısı
Köşe yazarları...
TV yorumcuları...
İş insanları...
Akademisyenler...
Bürokratlar...
Siyasetçiler...
Önümüzdeki dönem yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ı merkeze koyarak plan yapanları ve tartışanları hayretle izliyorum.
Bir kesim Erdoğan'ın yeniden adaylığı durumunda seçmen iradesinin bir şekilde sandıktan Erdoğan’ın lehine çıkacağını ileri sürerken, bir kesim de karşısında "güçlü aday" olması önlenecek şeklinde yorumlar yapılıyor.
"Erdoğan kaybedeceği seçime girmez" diyenler de az değil.
"Sandık gelmez, Erdoğan devam eder" senaryosunu ortaya atanlar da var.
Her şeyden önce mevcut anayasaya göre meclisten erken seçim kararı alınmadan bu adaylığı mümkün değil.
Ben her ne kadar "erken seçim" diyorsam da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un "erkene alınmış seçim" şeklinde açıklama yapması da kafaları karıştırdı doğrusu. Yani meclis kararı olmadan yapılan bir işlemi çağrıştırıyor.
Esasen 2014, 2018 ve 2023'te üç kez Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan, 2017'de değiştirilen yeni (!) Anayasa çerçevesinde (101.madde aynı kaldığı halde) 2023'de 3.kez Cumhurbaşkanı seçildi. Eğer bu dönem de adaylığı kabul edilir ve seçimi kazanırsa belki de 4.kez Cumhurbaşkanı olarak tarihe geçecek.
2018’de yürürlüğe giren "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"ndeki yeni anayasa 101.maddeye göre de bir kişinin en fazla iki kez cumhurbaşkanı adayı olabileceğini hükme bağlıyor.
2018 ve 2023’te seçildiğine göre 3.kez adaylığı için;
Birinci yol, 360 vekilin onayı ile anayasaya değişikliğinin referanduma sunularak yeniden aday olmasının yolunun açılması.
İkinci yol, 400 milletvekilinin onayı ile anayasanın 101. maddesindeki “iki dönem kuralı”nın kaldırılması.
AKP ve MHP’nin şu andaki sandalye sayısı anayasa değişikliği için yeterli değil.
Son sandalye sayısına göre Cumhur İttifakı’nda yer alan AKP, MHP, DSP ve HÜDA-PAR’ın milletvekili sayısı, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un oy hakkı olmadığı dikkate alındığında 323'de kalıyor. Bu tabloya göre 37 vekil daha gerekiyor. Ancak oylama gizli yapılıyor. O nedenle yapılacak gizli oylama da risk taşıyor.
Dolayısıyla, Erdoğan’ın yeniden adaylığı için en uygun ve olanaklı görülen “erken seçim" ya da Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un dediği gibi "erkene alınmış seçim(!)"
Anketleri göz önüne aldığımızda erken veya erkene alınmış bir seçime girmesini beklemiyorum. Çünkü CHP'li belediyelere yapılan son operasyonlar diğer muhalefet partilerini de tarafsız seçmeni de CHP tarafında birleşmeye itiyor.
Dolayısıyla geriye bir alternatif kalıyor. 400'ü bulup 101.maddeyi değiştirmek ve Erdoğan'ın yeniden devamını sağlayacak bir yasal zemin yaratmak.
"Sandık gelmez" senaryosuna katılmıyorum.
Türkiye "Muz cumhuriyeti" değil.
İster Erdoğan'lı ister Erdoğan'sız o sandık bu milletin önüne mutlaka gelecek. Geldiğinde Erdoğan'ın adaylığı olur mu olmaz mı bilemeyiz ama olursa bu da büyük ihtimal DEM'li olacak!