Ekonominin e'sinden anlamayan insanların dünyaca ünlü ekonomistleri eleştirmeye çalışmasını hayretle ve şaşkınlıkla izliyorum. Nurettin Nebati' yi ve Tayyip Erdoğan'ı ekonomist zanneden bir güruha zaten bir şey anlatmaya çalışmıyorum da bazı dostlarımın da bu tarz da düşünmesine anlam veremedim. Neyse burun kıvırdığınız, ismi ya da soyismi yabancı diye eleştirmeye çalıştığınız insanların bir kariyerine bakın bir saat zaman ayırıp öyle yeniden konuşalım daha doğru olur diye düşünüyorum.

Gelelim Cumhuriyet Halk Partisi'nin açıkladığı vizyon programına. 4 saat süren bir programı sizlere özetlemeye çalışacağım:

- Yeşil ve dijital dönüşüm, yoksulluk ve güvencesizlikle mücadele, yeni nesil teknolojik atılımlarla Türkiye ekonomisinin çehresinin dönüştürülmesi sözü ya da yeni kamuculuk. Tüm bunlar çağımızda artık ideal konseptler.

- CHP'nin yeni beyin takımı Daron Acemoğlu, Refet Gürkaynak, Hacer Foggo, Faik Öztrak, Selin Sayek Böke, Hakan Kara, Jeremy Rifkin, Ufuk Akciğit gibi kendi alanında uzman ve dahası dünyaca tanınan akademisyenlerden oluşuyor. Etkileyici.

- Foggo’nun yoksullukla mücadele ve sosyal politika vurgusu ile Böke’nin sosyal adalet vurgusu tahmin ediyorum ekonomik güvence üst başlığında birleşiyor. Böke’nin kamu ve kamuculuk vurgusunu bir kez daha yapması, Foggo’nun Aile Destekleri Sigortası Kurumu’nun kurulacağını açıklaması ve sosyal yardımları insani şekilde artıracağı vaadinde bulunması yeni dönemin kamucu bir vizyona sahip olabileceğini açıkça gösteriyor.

- Vizyon belgesi Türkiye’nin temel sorunlarına somut, yapıcı çözümler öneriyor. CHP’nin ikinci yüzyılını inşa edecek projeler beş ana başlıkta toplanıyor. 1) Endüstriyel dönüşüm 2) İşgücü dönüşümü 3) Enerji 4) Gıda bolluğu ve bereketi 5) Hızlı istihdam artışı

- Programın kısa vadede üç hedefi ise güven ortamı ile yatırımı çekmek, temiz yönetimle halktan çalınanları halka iade etmek, akılcı yönetimle Türkiye’yi hızla krizden çıkarmak olarak sunuldu.

Son olarak Sayın Kemal Kılıçdaroğlu şu sözleri dile getirdi: "5 trilyon 461 milyar dolar yöneten yatırım bankaları ve 500 milyar dolarlık fonlarla toplantılar yaptım. İlk 3 yılımızda en az 100 Milyar dolar doğrudan yatırım, emeklilik fonlarından 75 milyar dolar, sürdürülebilirlik fonlarından da 150 milyar dolar yatırım alacağız. Ülkemize para akacak." dedi.

İzleyip göreceğiz bu söylemlerin halk nezdinde bir karşılığı olacak mı yoksa Nebati'li günlere devam mı diyeceğiz? Önümüzdeki 7-8 ay seçimlere kadar bunun değerlendirmesini iyi yapmalıyız.