Mustafa Bülent Ecevit 28 Mayıs 1925' de doğan Türk gazeteci, şair, yazar ve siyasetçidir. Türkiye Başbakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. 1974–2002 yılları arasında dört kez Türkiye Başbakanlığı görevini üstlenmiştir. 1972–1980 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanlığında, 1987–2004 yılları arasında ise Demokratik Sol Parti genel başkanlığında bulunmuştur.

1961–1965 yılları arasında İsmet İnönü tarafından kurulan hükûmetlerde çalışma bakanı olarak yer almıştır. Ecevit, 20 Temmuz 1974 tarihinde ilk Kıbrıs Harekâtı'nı, 14 Ağustos 1974 tarihinde ise “Ayşe tatile çıksın.” parolasıyla ikinci harekâtı başlatmıştır. 1999 yılında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Kenya'da yakalanarak Türkiye’ye getirilmesini sağlamıştır. 5 kasım 2006 yılında ise vefat etmiştir.

Bu kısa vikipedi bilgisiyle sizinle Ecevit'in 81 yıllık ömrünü özetleyebilir miyim emin değilim ama en azından bir ön bilgi olur. Özellikle gençler pek Türk Siyasi Tarihine meraklı değiller bu nedenle de eski siyasetçileri tanımıyorlar. Vefat ettikleri tarihlerde de onları anarken biraz tanıtmanın da faydası olacağı düşüncesindeyim.

Yabancı dil bilen, üslubuna her zaman dikkat eden, beyfendi kişiliğiyle yüzbinlerce gencimize örnek olmuştur. Siyasi hayatı boyunca yaşadığı büyük olaylar ise;

- İnönü'yü devirip CHP Genel Başkanı olması

- Milli Selamet Partisi ile koalisyon kurması

- Kıbrıs Barış Harekâtı

- Güneş Moteli olayı

- Merve Kavakçı olayı

- Terörist başı Apo'nun yakalanması

- Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yaşadığı anayasa kitapçığı olayı

- 2001 ekonomik krizi

Merak edenler bu maddelerin içeriğini araştırabilir. Yazımın sonuna gelirken Ecevit'in Türkçe'ye çevirdiği şu dizelerle bitirmek istiyorum:

" Fikrin korkusuz olduğu ve başın dik tutulduğu yerde,

Bilginin serbest olduğu ve dünyanın özel duvarlarla dar bölmelere ayrılmadığı yerde,

Sözcüklerin, doğruluğun derinliğinden meydana çıktığı yerde,

Berrak aklın nehrinin, ölmüş adetlerin hazin çölünde yolunu kaybetmediği yerde,

Zekanın sürekli olarak genişleyen fikir ve fiile senin tarafından sevk edildiği yerde,

Tanrım, sen benim memleketimi, işte bu özgürlük cennetinde uyandır."

R. Togore "Gitanjali" Çeviri: Bülent Ecevit