Ekmek, insanoğlunun ortaya çıkışıyla birlikte eş güdümlü olarak ortaya çıkan en temel besin kaynağıdır. İnsanoğlu, buğday ve arpadan sonra daha farklı ürünlerden de ekmek üretmeyi başardı. Bunlardan biri de mısırdır. Türkiye’de mısır ve mısır unu denildiğinde akla Karadeniz bölgesi gelmektedir. Karadeniz iklimi, buğday hasadına pek elverişli olmadığı için genelde mısır hasadı yapılmaktadır.

Karasu, Karadeniz iklimi ve kültürünün etkisinde olan bir yöredir. Mısır ve mısır unu öteden beri bölge insanının temel ihtiyaçlarını karşıladığı ürünlerin başında gelmektedir. Ceviz ve kestane çok eski tarihlerden beri Karasu’da bolca bulunan bir ürün olmasına karşın fındık, 1890’lardan itibaren yaygınlaşmaya başlamış ve sofralardaki yerini almıştır.

Karasu’nun yerli Türkmenleri Manavlar; fındık, ceviz ve mısır ununu karıştırarak o günün şartlarında eldeki imkanlarla “Fındıklı Cevizli Mısır Ekmeği” pişirmişlerdir. Yokluk yıllarının keki olan bu yiyecek, 15-20 yıl öncesine kadar Karasulu Manavların vazgeçilmez yiyeceklerindendi.

Günümüzde hemen her alanda etkili olan kültürel değerlerimizden uzaklaşma ne yazık ki ata yemeklerimizde de kendini hissettiriyor. Unutulmaya yüz tutmuş olan bu ekmeğin varlığını da tarifini de sadece bir kişiden öğrenebildik. Karasu Köyü’nde yaşayan 1932 doğumlu Fatma Çiftçi, bizlere, Karasu’nun unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini anlattı. Biz de geleceğe aktarmak için buraya not düşüyoruz.

Malzemeler: 4 su bardağı mısır unu, 2 çay bardağı süt, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 çay bardağı ılık su, 2 yemek kaşığı toz şeker, bir yemek kaşığı karbonat, 2 yemek kaşığı tereyağı, yarım su bardağı çekilmiş ceviz, yarım su bardağı çekilmiş fındık, yarım su bardağı keş/minci, 1 adet kuru soğan, 1 çay kaşığı karabiber.

Yapılışı: Mısır ununa karbonat, süt, zeytinyağı, su, toz şeker, tereyağı karıştırılarak yoğurulur ve hamur haline getirilir.

Fındıklar kavurulur, cevizleri kavurmaya gerek yoktur. Her ikisi de dibek taşında ezilerek kırıntı haline getirilir. İçine keş/minci konur. İnce ince kesilen soğanlar yağda biraz kızartıldıktan sonra içine karabiber de eklenir ve bu karışıma eklenir.

Hamur tepsinin içine ince şekilde döşenir. Karışım, hamurun üzerine serpilir. Hemen üstüne ince şekilde yeniden hamur döşenir. Ardından yeniden fındıklı cevizli karışım eklenir. Üzeri tekrardan ince hamurla kaplanır. Geleneksel fırına sürülür. 1 saat 15 dakika piştikten sonra servis edilir.