Oğuzhan Kır'ın "Kocaali Sahilspor ve Karasuspor karşı karşıya (1982-1983)" başlıklı köşe yazısı

Kocaalili İş İnsanı Cevat Balcı’nın 1980 yılında Kocaali Sahilspor’un başkanlığına seçilmesiyle birlikte Kocaali’nin markası Kocaali Sahilspor, istikrarlı bir grafik çizmeye başladı. Sahilspor’un doğal bir alt yapısı görevini gören Kocaali futbol turnuvalarından yetişen genç yeteneklerin takıma dahil olmasıyla birlikte Sahilspor, daha sistemli, oturmuş bir takım halini alıyordu. Kocaali Sahilspor, Türkiye Amatör Futbol Şampiyonu olan Sakarya’nın güçlü takımlarından Karadenizspor’u 1981-1982 sezonunda 2-1 mağlup ederek kalitesini ortaya koydu.

Başkan Cevat Balcı, 1982-1983 sezonuna 1.Amatör Küme’ye çıkma hedefiyle şampiyonluğa oynayacak iddialı bir takım kurdu. Antrenörlüğe Boyacı Dursun Ali Yıldız getirilirken, Cengiz Murat Altuntaş da yardımcı antrenör olarak görev yapıyordu. Aynı yıl 2.Lig’de top koşturan İstanbul ekiplerinden Beykozspor’da forma giyen profesyonel stoper Köksal Ok transfer edildi.

Sezon boyunca başarılı bir performans gösteren Kocaali Sahilspor’un son maçtaki rakibi Karasuspor idi. Karasuspor’a beraberlik yetiyor, Sahilspor’a ise galibiyet gerekiyordu. Kocaali Sahilspor, maçtan bir gün önce Adapazarı’nda otelde kampa girdi. Maç günü bütün Kocaali halkı, Başkan Cevat Balcı’nın İtimat Otobüsleriyle Karaaptiler Stadı’na geldi. Kocaali ve Karasu tribünlerinde neredeyse boşluk yoktu. Karaaptiler Stadı, Kocaali ve Karasulu taraftarların sloganlarıyla inliyordu.

Sakarya basını bu maça “Kuzeyin Derbisi” adını verdi. Sakaryaspor’un efsane başkanlarından Tuncer Tepe, şeref tribününde maçı izleyenler arasındaydı. Tuncer Tepe, tribünlerdeki heyecanı görünce, “Kocaali ve Karasu taraftarı bizde olsa Türkiye’yi sallarız!” ifadelerini kullanmıştı. Karasu Kaymakamı Fahri Aykırı ile Kocaali Jandarma Komutanı da tribündeydi. Her iki takımın kaptanı kalecilerdi. Sahilspor’un kalesinde tecrübeli Kaleci Hüseyin Tarım, Karasuspor’un kalesinde ise takımın efsanelerinden Haldun Aslan bulunuyordu.

Kuzeyin derbisi, seyircilerin sloganlarıyla başladı. İlk yarının sonuna doğru Kocaali Sahilspor baskıyı artırdı. Kornerden gelen topa üç kişi arasından yükselen yeni transfer Köksal Ok, kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi ve Kocaali Sahilspor ilk yarıya 1-0 önde girdi. Maçın ikinci yarısı heyecanlı başladı. Karasuspor, maçın 75.dakikasından itibaren baskıyı artırınca, Kocaali Sahilspor Teknik Direktörü Dursun Ali Yıldız, Köksal Ok’u stoper mevkiine çekti. Maçın 80.dakikasında, Sahilspor ceza sahası tarafındaki taç çizgisi yakınında Köksal Ok, Karasusporlu Şenol ve diğer futbolcuyla ikili sert mücadeleye girdi ve üçü birlikte yere düştüler. Tam bu anda her iki takımın futbolcuları arasında gerginlik yaşandı.

Saha içindeki gerginlik tribünlere sıçradı. Hakem, olayları yatıştırdıktan sonra Sahilspor’dan Köksal Ok ile tecrübeli kaleci Hüseyin Tarım’ı kırmızı kartla oyun dışına attı. İki önemli oyuncusu saha dışında kalan Sahilspor, maça 9 kişiyle devam etmek zorunda kaldı. Sahilspor, 3 oyuncu değişikliğini tamamladığı için yedek kaleci olan Recep Ekşi oyuna giremedi. Maç boyunca başarılı bir performans gösteren Osman Karayavuz, eldivenleri giyerek kaleye geçti. Sahada ve tribünlerde gerginlik devam ederken Karasu Kaymakamı Fahri Aykırı ile Kocaali Jandarma Komutanı tribünden inerek saha kenarında hakemle bir şeyler konuştu. Kaymakamın hakemle konuşmasını yanlış anlayan Kocaali Sahilspor taraftarı tepkisini daha da artırdı.

Maç, taraftarların tezahüratları eşliğinde kaldığı yerden devam etti. Maçın son dakikalarında, Karasuspor, kalecinin elinden seken topu gole çevirdi. Kalan dakikalarda skorda değişiklik olmadı ve maç 1-1 berabere bitti. Bu skorla Karasuspor, 1.Amatöre yükseldi. Kocaali ise gelecek sezon 2.Amatör Küme’de mücadelesine devam edecekti. Maçtan sonra gerginlik devam etti. Kocaali seyircisi arasında hakemin taraflı bir maç yönettiği algısı oluştu.

Whats App Görsel 2024 02 19 Saat 12.42.35 9A5C6D14

Whats App Görsel 2024 02 19 Saat 12.42.36 F1Bc3B43

Kocaali Sahilspor 1982-1983 sezonu kadroları.