-

Anayasanın 5199 sayılı kanununda yapılan yeni değişiklikle birlikte sahipli kedi, köpek ve gelinciklere çip taktırma zorunluluğu geldi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen uygulama kapsamında takılan çiplerle sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin sisteme kayıtları gerçekleştiriliyor.

“Bakanlığımız, bu hayvanlarında büyükbaş hayvanlar gibi teknolojik bir ürün olan çiple kayıt altına alınıp takibini yapmak istiyor” diyen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yutkun Çabak, “Böylelikle yasaklı ırkların bakım ve beslenmesinin önüne geçilmesi, kedi ve köpeklerin sokaklara bırakılmasının ve sokak hayvanlarının sayısındaki artışın engellenmesi amaçlanıyor” şeklinde konuştu.

Sahipli hayvanlara çiplerin il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri ile özel veteriner hekimliklerinde çiplerin takıldığını ifade eden Müdür Yutkun Cabak, “Hem tarım il ve ilçe müdürlüklerinde hem de serbest veteriner hekimliklerde çip taktırma ve pasaport düzenleme yetkisi bulunuyor. Türkiye’nin birçok ilinde çip sıkıntısı başladı. Ancak ilçe müdürlüğü olarak bizim böyle bir sıkıntımız yok. Elimizde yeteri kadar var” dedi.

YAPTIRMAYANLARA İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

Yıl sonu itibariyle yeni kayıtların biteceğini vurgulayan Müdür Cabak, “31 Aralık tarihinden sonra artık yeni doğan yavrulara çip takılabilecek. Bu tarihe kadar sahipli hayvanlarına çip taktırmayan vatandaşlara idari para cevazı kesilecek” şeklinde konuştu. Yutkun Cabak, ilçe müdürlüklerinde çip ve pasaport ücretinin toplamda 75 TL olduğunu da belirtti.

Yasal zorunluluk çıktıktan sonra ilçede yaklaşık 800 sahipli hayvana çip taktırdıklarını da ifade eden Cabak, “Özel veterinerliklerle bu sayı bini geçmiştir. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz. Müdürlük olarak kırsal ve merkez mahallelerimizi en az iki kez ziyaret ederek bu zorunlu uygulamayı anlattık. Vatandaşlarımız, yılsonuna kadar müdürlüklerimize başvurarak hayvanlarına çiplerini mutlaka taktırsınlar” sözlerine yer verdi.