Kesin olmayan sonuçlara göre yaklaşık 13 bin 200 seçmen sandığa gitmedi. Bu sayı da Karasu tarihinde görülmüş en yüksek sayılı ve en yükse yüzdeye sahip bir “küskün” kitlesini ortaya koydu. Vatandaştaki bıkkınlık, sandığa gitmeyerek ve gitse de oy verdiği yeri değiştirerek bir kez daha gözler önüne serildi.

İSHAK SARI, YİNE KAYBEDEREK KAZANDI

Mevcut başkan İshak Sarı, sayısal üstünlükle seçimi kazanan isim oldu. Ama bir o kadar da kaybedeni oldu. Yani İshak Sarı, yine kazanırken kaybetmeyi başardı. Geldiği ilk dönemde de Cumhur İttifakı’nın oy yüzdelerini ve oy sayısını düşürerek gelen Başkan Sarı, bu seçimde de Cumhur İttifakı’nın ve partisinin oylarını en alt seviyeye indirmeyi ihmal etmedi.

Son üç seçime bakalım; 2014 seçimlerinde 29 bin 500’leri bulan AK Parti ve MHP oyları, 2019 seçiminde ittifak ile girilmesine rağmen İshak Sarı ile 19 bin 517’lere düşmüş ve tarihinin en büyük kaybını yaşamıştı. 2024 seçiminde de bu düşüş, istikrarlı şekilde devam etti ve 17 bin 932’lerde kaldı. Oy oranı, yüzde 52’lerden yüzde 44’lere düştü.

Sayısal olarak kazanan İshak Sarı, halkın gözünde kaybederek gelmiş oldu. Muhtemelen kurmayları ve partilerinin üst kademesi bu düşüşün muhakemesini yapacaktır. Herkes üzerine düşen sorgulamayı kendisine yapacak.

AK Parti ve MHP, bu oy oranlarıyla toplam 13 meclis üyesi sokabilir içeriye. Bunun da 4’ü muhtemelen MHP olur, 9’u AK Parti. Bu durumda da İshak Sarı meclis üstünlüğünü elinde kaybetmiş olacak.

RECEP ÖZDEMİR, SEÇİMİN PARLAYAN İSMİ

Bu dönemin şüphesiz parlayan ismi Yeniden Refah partisi rüzgarını arkasına iyi alan Recep Özdemir oldu. Kendisi de bu ifadeyi kullanmış ve bir canlı yayında “Yeniden Refah Partisi doğan bir güneş” benzetmesi yapmıştı.

Oy sayısını 12 bin 500’lere çıkaran Özdemir, seçimi alabilecek teveccühü ne yazık ki göremedi ve oyların yüzde 31’ini alarak aslında seçimin kazanan ismi oldu. Özdemir, bu sonuçla önümüzdeki dönemlerde bu moral takviyesi ile siyasi arenada yeniden yer mi alır yoksa, siyasi hayatını zirvede mi bırakır bunu yaşayıp göreceğiz. Bu oy oranıyla da Yeniden Refah Partisi’nin meclise 7 isim sokabileceğini tahmin ediyoruz.

UĞUR BÜYÜK, PARTİSİNİN OYUNU KORUDU

CHP adayı Uğur Büyük, 5 bin 179 civarı bir oy oranı alarak oyların yüzde 12’sini cebine koyan isim oldu. Aslında CHP’nin kemik oyunu neredeyse korudu diyebiliriz. Uğur Büyük, “Bu seçimde CHP seçmeni ne yapar? Bir yere yatar mı, yoksa adayını korur mu?” sorusunun yanıtını büyük oranda alnı temiz bir şekilde yanıtladı. Çünkü CHP seçmeni, Karasu’da adayını benimseyemezse bilinçli bir şekilde yöneliş yapmasıyla tanınır. Örneklerini son üç seçimde sayılarla görmüştük. Büyük’ü, oyunu koruduğu için tebrik etmek lazım. CHP, bu oy oranıyla meclise 2 kişi verebilir.

HASAN SARIOĞLU, GENEL SİYASET KURBANI MI?

İYİ Parti adayı Hasan Sarıoğlu, sahaya çıktığı ilk günden beri kadrosuyla dikkat çekti ve kendinden oldukça konuşturdu. Zaman zaman “Aradan sıyrılabilecek isim” olarak da nitelendirildi. Sandıktan 2 bin 133 civarı bir tercihle çıkan Sarıoğlu, oyların yüzde 5’ini aldı. Akıllara da “Acaba genel siyasetin kurbanı mı oldu?” sorusu geldi. Meral Akşener’in seçime birkaç gün kala kılıcı çekip tabiri caizse doğraması, İYİ Parti adayına da ters etki yaptı gibi yorumlandı. Sarıoğlu ve ekibi, gelecek için umut vermeye devam da edecek gibi görünüyor.

OĞUZHAN COŞKUN, TERTEMİZ TAMAMLADI

Gelecek Partisi ile ittifak yaparak seçime giren Saadet Partisi, bu kez Oğuzhan Coşkun ile seçmenin karşısındaydı. Saadet Partisi, önceki seçimlerde de zarif ve yapıcı bir üslupla seçim çalışmaları yürütmüştü. Bu dönem de bu geleneğini bozmadı. Coşkun, bu çizgisi ile yine halkın takdirini aldı ama teveccühü çekemedi.

Bizim insanımız sokak dilinde “Sözleriyle vuran, üslubunu zaman zaman sertleştiren” adayları sevdiği için midir nedir Coşkun da Sarıoğlu gibi beklentisinin altında kaldı. Aslında Hem Coşkun hem Sarıoğlu, sandık sonucuyla şaşkınlık oluşturdu. Daha yüksek bir oy sayısı ile çıkması beklenen isimler oldular. Coşkun ve ekibi de güzel çalıştı ama bin 500’e yakın oy alarak oyların yüzde 4’ünü cebine koydu.

NETİCE: SONUCU KÜSKÜNLER BELİRLEDİ!

Bir önceki döneme göre artan seçmen sayısı… 55 bin 942’ye yükselen bir seçmen miktarı… Sandığa gitmeyen 13 bin 200 kişi… Gidenlerin de 2 bin 300’ünün oyunun geçersiz sayılması… Sandıktan çıkan 40 bin 400 geçerli oy!

Yani 15-16 bin oy ortada yok. Şimdi Karasu’da seçim mi oldu diyeceğiz? Sandığa bile gitmeyen küskünler, gitmeyerek de adaylara ders vermiş olmadı mı? Türkiye genelinde de AK Parti seçmeni “küskün” sıfatıyla oyunu kullanmadı. Muhalefet oy sayısını arttırmasa da yüzde dilimini arttırdı. Karasu’da da aynı durum yaşandı desek yanlış olmayacak. Fakat İshak Sarı hem oy sayısı hem de yüzdesini kaybederek çifte kaybeden bir isim olarak yine ipi göğüsledi. Sandığa gitmeyen ve giden küskünlerin oyu ile seçimin kazananı Recep Özdemir oldu. Şimdi hesap ve muhakeme zamanı… Adayları 1-2 saat yalnız bırakın da ellerini başının arasına alıp rahat rahat düşünsünler. “Biz bu halkı neden küstürdük?” diye…

HATIRLATMA:

YSK’dan gelecek verilerle mahalle mahalle kesin seçim sonuçları, grafikleriyle Karasu Haberleri İnternet Medyası’nda ve Öncü Karasu Gazetesi’nde yer alacak. Bu değerlendirmelerimiz, KESİN OLMAYAN sonuçlara göredir. Arada sayı ve yüzde farklılıkları olacaktır.

RESMİ OLMAYAN SEÇİM SONUÇLARINA GÖRE...

TÜRKİYE GENELİ:

2024 Seçim Sonucu Türkiye

SAKARYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ:

2024 Seçim Sonucu Sakarya

KARASU BELEDİYESİ:

2024 Seçim Sonucu Karasu Adaylar

KARASU BELEDİYESİ 2019 - 2024 KIYASLAMA:

2024 Seçim Sonucu Karasu

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ:

2024 Seçim Sonucu Istanbul

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ:

2024 Seçim Sonucu Ankara

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ:

2024 Seçim Sonucu Izmir