Uğur Büyük'ün "Kuzey bölgesi seçim stratejisi" başlıklı köşe yazısı

Seçim tarihinin 14 Mayıs olarak belirlenmesiyle Kuzey bölgemizde bir hareketlilik başladı. Bizimde gazetemizin bunda payı olduğunu düşünüyorum. Kuzey bölgesinden bir milletvekili çıkarılmasının bölgemiz adına faydalı olacağı düşüncesi yayılmaya başladı.

Partilerin milletvekilliği aday adaylığı başvuruları devam ederken ilk önce İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan, başkanlıktan istifa ederek adaylık başvurusunda bulundu. Daha sonra CHP'den Hüseyin Avni Şahin adaylık başvurusunda bulundu. Bu hafta üç adayın daha başvuruda bulunduğunu öğrendik. MHP'den Recep Ali Küçük, DEVA Partisi’nden Abdullah Çatalbaş ve AKP'den Ahmet Genç.

Bir aday ararken beş aday adayı karşımıza çıktı. Bu iyi bir şey mi derseniz bence değil. Karasu'nun blok halinde bir adaya oy atması zaten zor iken hemen hemen Millet ve Cumhur İttifakı’nın bütün partilerinden aday adayı çıkması işleri zorlaştırır. Tabi ki bu isimlerin hangisinin adaylığı kesinleşecek, hangileri seçilebilir bir sıradan aday yapılacak bu henüz belli değil. İlçe Başkanlarının bu konuda sıkı çalışmaları ve birbirleriyle istişare etmeleri gerekiyor. Karasu'dan bir ismin seçilebilmesi adına kulis çalışmalarının yoğunlaşması lazım.

Sakarya geçen senelerde 7 milletvekili çıkartırken önümüzdeki seçimlerde 8 milletvekili çıkaracak. 4 AKP, 1 CHP, 1 İYİ Parti ve 1 MHP milletvekili var ilimizde. Kaba bir hesaplamayla 75.000 oy ile bir milletvekili alacak partiler. Partilerin seçim sistemine göre ne kadar oy almaları gerektiği, ittifakların buna göre bir liste şekillendirmeleri gerekiyor. Ortak liste mi yapılacak yoksa partiler kendi logolarıyla ayrı ayrı mı seçime girecekler bunun matematik hesabı iyi yapılmalı.

Mevcut sayılar özelinde konuşursak AKP'den ilk dörde, CHP, MHP ve İYİ Parti'den ilk ikiye aday sokmamız önemli. Bu konudaki şansızlığımız ise Sakarya milletvekillerinin çoğu kendi partilerinde önemli görevlerde bulunması. Engin Özkoç CHP Grup Başkan Vekili, Ali İhsan Yavuz AKP Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Ümit Dikbayır İYİ Parti Mali İşler Başkanı, Levent Bülbül MHP Grup Başkanvekili. AKP'deki diğer üç milletvekili; Recep Uncuoğlu, Çiğdem Erdoğan Atabek ve Kenan Sofuoğlu.

Aday adaylarının seçilebilir yerlerden aday olması için aktif çalışması lazım. Özellikle CHP, MHP ve İYİ Parti'den birinden ikinci sıraya aday koyabilirsek muhtemelen meclise vekil gönderebiliriz. Bu çerçevede en şanslı gördüğüm iki isimden biri Sakarya İl Başkanı olması vesilesiyle Sayın Kılıçaslan. Ortak liste olursa kendini Özkoç ve Dikbayır'ın peşine üçüncü sıraya eğer ayrı ayrı girilecekse İYİ Parti'den ikinci sıraya koydurabilir ve Millet İttifakı Sakarya'da etkili çalışırsa milletvekili seçilebilir. İkinci şanslı gördüğüm isim ise Karasu Eski Belediye Başkanı Sayın Ahmet Genç. Partisinin ve Sakarya'nın yapısı gereği bir şekilde kendini ilk dörde yazdırabilirse çok da emek sarf etmesine gerek olmadan milletvekili seçilebilir.