Dünyaca yaşadığımız hastalık sürecini atlatma ve olağan halimize geri dönebilme umudu ile güne uyanıyoruz. Eğitim faaliyetleri hastalığın seyrine göre yön alıyor lakin her aile kendi çocuğunu düşünürken tek tip pencereden bakmamalıdır. Sabırlı, soğukkanlı ve tedbirli olmalıyız. Ebeveynler unutmamalıdır; eğitim her yerde ve her zaman olağandır, bu süreç içinde eğitimin en önemli basamağı sizlersiniz.

Dünyaca yayılan STEM uygulamasının ne olduğunu biliyor muyuz?

STEM, Science, Technology, Engineering ve Math’in (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) kısaltılması olan bir kelimedir. STEM eğitim sistemi ülkemizde de teknik olarak uygulanmaktadır. Bu sistem sayesinde dersler ezber yerine gerçek hayatta uygulanabilir teknikleri geliştirmeyi, merak, araştırma ve yaratıcı olmayı hedefler. Dijitalleşen ve sürekli teknolojisini ilerleten dünya için bu sistem kaçınılmazdır. Teknolojiyle birlikte sayısal mesleklere artan talep bu sistemle mesleki kaygıyı yok etmeyi amaçlamıştır.

Stem eğitim sisteminin adı sizleri yanıltmasın çünkü sayısal bir kavram değildir aksine klasik ders anlatımını, kitapları, sınavları kaldırmaktadır. Stem eğitim sistemi okula üretici bir rol kazandırırken, her öğrenci bir proje yapıyor. Böylece klasik anlayışı olan; kitap=sınav sistemi yerine üretici bir sistem geliyor.

Peki, ben sizlere neden bu sistemden bahsettim; çünkü eğitimin sadece kitaplardan var olmadığını ve eğitimin sadece sınav sonuçlarına göre belirlenmediğinin farkına varalım istiyorum. Kendi adıma konuşursam; ben her dersimde mutlaka kitap dışı gerçek hayatı anlamlandıran etkinlikler uyguluyorum, öğrencilere direkt hazır bilgiyi vermek yerine bu bilgiye çıkan yollar sunuyorum. Bu anlayışla öğrenci daha meraklı oluyor ve aklına gelen soruları deneyimleyerek cevaplıyor. Hem üretiyor hem de ilerliyor.

Eğitim, stabil düzen ve stabil bilgi akışı değildir. Eğitim ‘kuru’ dersler anlayışından çok daha fazlasıdır. Üreten, patent yapan, proje yapan kurumlar oluşturmalıyız ve ebeveynler unutmayın ki evleriniz de birer eğitim kurumudur. Sizlerde o kurumun yöneticilerisiniz. Gelecek nesil sizin çocuklarınızdır ve gelecek nesil şimdi yaptıklarımızın sonucu olacaktır. Bugün attığımız her adım yarına vesile oluyor, öyleyse bizler sadece bilgiyi iletmekle yetinmeyelim ve çocukların gelecek dünya için daha donanımlı bireyler olmasına fayda sağlayalım.

İçinde bulunduğumuz hastalık süreci, birebir eğitime engel oluyorsa, evlerde stem eğitim sisteminin amacını uyarlamaya çalışalım. Bırakın çocuklar soru sorsun, merak etsin, evinizin bahçesinde çamurdan kek yapsın ya da çamurdan evler inşa etsin kısacası ilgi ve becerilerini ortaya koyma fırsatı olsun. Kitap bilgilerini deneyimleyerek öğrenmelerine fırsat verin.

Dersler ve öğrenme arasındaki farkları ortadan kaldırarak bu disiplinler arasında bütünleşmeyi amaçlayalım. En küçük yaştan itibaren çocukların yaratıcı düşünme, eleştirel düşünme, merak ve soru sorma gibi faaliyetlerine ‘dur’ demek yerine, çocukların yanıt bulmalarına vesile olalım.