Guillermo del Toro’nun savaşa karşı masal ile cevap verdiği büyülü bir film. Guillermo del Toro’nun 2006 yapımı filmi Pan’ın Labirenti’nin hikâyesi, Ofelia’nın dünyasını merkezine alıyor. Ofelia, İspanya’nın tarihindeki Faşist rejimden kurmaca komutan Vidal’in üvey kızı. Annesi Vidal’in çocuğuna hamileyken Ofelia, annesi ve Vidal tarafından kendi dünyasına terk ediliyor. Ofelia’nın kaçtığı dünya masalsı olduğu kadar karanlık bir yeraltı dünyası. Bu dünyadaki canavar görünüşlü canlılar Ofelia’ya yeraltı dünyasının kayıp prensesi olduğunu söylüyorlar.

Yeryüzündeki faşist dünyada bir yeri olmayan, annesi tarafından bile ikinci plana atılan Ofelia, kendi karanlık masal dünyasının kayıp prensesi. Ofelia’nın böyle bir distopik yeraltı dünyasına kaçması, yer üstündeki totaliter dünyayı temsil eden üvey babası Vidal’e bir isyan niteliği taşıyor. Bütün totaliter rejimler, kendi anlatısını toplumuna dayatmaya çalışır. Ofelia kendine yeni bir anlatı kurarak, içinde yaşamak zorunda bırakıldığı baskıcı dünyanın anlatısını kabul etmiyor. Filmin hikâyesi, masal dünyası ve gerçek dünya arasındaki keskin fark üzerine kurulmuş.

Bu filmden bahsetmememin nedeni bugün hala böyle çocukların varolduğu gerçeğidir. Filmde Ofelia karanlık bir ülkenin acımasızlığıdan kaçarken yine aynı karanlıkta boğulmuştur. Buğün Ortadoğu'ya baktığımızda binlerce Ofelia görüyoruz ve Ofelia'lar karanlıkta kayboluyorlar. Tüm Ofelia'ların ışığa kavuşması dileğiyle.

Kaynakça: 1: https://filmloverss.com/panin-labirenti-isyankar-bir-masal/