Yeni yılla birlikte zorunlu deprem sigortasında değişlikler yapıldı. Karasu Plus Sigorta Acentesi Sahibi İhsan Püskül, DASK (Doğal Afet Sigortalar Kurumu) poliçelerine yapılan zam ve tarife değişikliği hakkında bilgi verdi. Deprem bölgesinde yaşadığımızın altını çizen Püskül, vatandaşları güncellenen fiyatlar ile daha avantajlı hale gelen DASK poliçelerini yaptırmaları konusunda uyardı ve bilgi verdi. Püskül açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

“Yeni yılla birlikte zorunlu deprem sigortasında önemli değişikliklere imza atıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile metrekare bedeli altı bin liraya çıkartılırken, artık teminat artışlarından yararlanmak için zeyilname yaptırılmayacak. Böylece poliçe süresince metrekare bedelleri otomatik olarak enflasyon oranında artırılacak, mülk sahipleri bunun için ek ödemede bulunmayacak. Zorunlu deprem sigortası tarife ve talimat tebliğinde yapılan değişikliğe göre DASK’ta, sigorta bedeli hesabına esas metrekare bedeli betonarme binalar için 3 bin 16 liradan, 6 bin liraya çıkartıldı.

ZEYİLNAME YAPTIRILMAYACAK

Böylece DASK’ın vereceği en yüksek teminat tutarı da 640 bin liradan, 1 milyon 272 bin liraya çıktı. Buna göre yeni senede 100 metrekare bir konuta DASK’ın vereceği teminat tutarı 600 bin lira seviyesine ulaştı. Yeni düzenleme sonrası zorunlu deprem sigortasının primi de artacak. 100 metrekare için ödenen prim, 1 Ocak tarihinden itibaren bin 400 lira seviyelerine çıkacak. Bugüne kadar DASK’ta, teminat tutarları artırdığında, sigortalılara ‘teminat limitleri artırıldı, yeni teminatlardan yararlanmak için zeyilname yaptırın’ uyarı yapılıyordu. Sigortalılar da yeni teminatlardan yararlanabilmek için ek prim ödeyerek, zeyilname yaptırıyordu. Yeni düzenleme sonrasında artık zeyilname zorunluluğu da ortadan kaldırılmış oldu.

ENFLASYON KORUMASI GELDİ

Yeni uygulamada aynı zamanda DASK’a enflasyon koruması da getirildi. Buna göre 1 Ocak tarihinden itibaren DASK yapılan konutların metrekare bedelleri, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bir önceki ay açıklanan aylık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında artacak. Böylece poliçenin yürürlükte olduğu süre içinde metrekare bedeli enflasyon oranında artmasına karşın sigortalılar ek prim ödemeyecek, zeyilname yaptırmayacak ama teminat artışlarından yararlanabilecek. 1 Ocak 2024 tarihinden önce yapılan DASK poliçeleri de bu düzenlemeden yararlanabilecek. DASK poliçe sahipleri zeyilname yaptırmadan, ek prim ödemeden sene başında artacak olan teminatlardan otomatik olarak yararlanabilecek.

EN DÜŞÜK PRİM 252 LİRA

Yeni düzenlemede aynı zamanda yapı tarzına ve konutun bulunduğu bölgedeki deprem risk grubuna göre en düşük primler de belirlendi. Bu kapsamda betonarme yapılar için; 1.derecede deprem bölgesinde olan konutların primi 979 TL’den, 2. derece olan konutlar için 869 liradan, 3. derece için 739 liradan, 4. derece için 693 liradan, 5. derece için 521 liradan, 6. derece için 370 liradan ve 7. derece için 252 liradan az olamayacak. Karasu 3.Derece deprem bölgesinde bulunduğu için 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren en düşük DASK primi 739 TL karşılığı ise sigorta bedeli olarak 294 bin TL olarak güncellendi.”