Kapitalist ekonomi düzeni kendini güncelleyerek yoluna devam ediyor. İhtiyacınız olmayan ihtiyaçlar üretip reklamlarla bilinçaltınıza işliyorlar. Bunun en büyük örneği telefonlar. Daha çok megapixelli daha büyük daha bir şeyler, ver 25.000 TL ver 30.000 TL ama sadece arama özelliği, WhatsApp ve sosyal medya uygulamalarını kullan. Her sene telefonunu yenile.

İlerleyen süreçte de yeni icatlar hayatımıza girdi. Televizyon ve e-ticaret sitelerinde sürekli reklamları yapılarak evlerimize girmeye başladı. Robot süpürge mesela. Evlerimizin ve eşyalarımızın çoğu bu alet için uygun değil. Bu icat genelde laminant ve fayans zeminlerde, pek halı bulunmayan, yüksek koltuklu, az eşyalı evler için uygun. Kaçımızın evi bu şekilde?

Peşinden tabletler başladı. Telefonlara verdiğiniz para yetmez bir de bunu alın büyük büyük takılırsınız diye pompaladılar. Kendin kullansan telefondan farklı yaptığı bir fonksiyonu yok çocuğun eline versen düşürüyor kırıyor kıyamazsın. Ne işe yarıyor bu halen anlamış değilim. Laptop fiyatına tablet satıyorlar enteresan.

En güncel popüler icatlardan biri de dik süpürgeler. Mükemmel bir icatmış gibi her marka bunu üretmeye başladı. Kablo olmayacakmış ayaklarına dolanmayacakmış falan. Şarj sürelerine baktım 30 dakika - 40 dakika bandında bir dolu bataryayla çalışıyor. Yarım saatte kaç kişi evini süpürebilir yarış gibi. Bu kadar popüler olması şaşırtıcı.

Gelelim airfryer denilen yeni tip fritözlere. Sıcak havayı makina içinde dolaştırarak derin yağda kızartılmış gibi bir pişirme sunuyormuş. Daha hızlı pişiriyor ve daha az yağ kullanılıyor tamam. Ama ne kadar haznesi var hepsi küçük boyutları. 4.000 TL’den başlıyor fiyatları bu alet bize kaç yılda tasarruf sağlatacak?

Yani dostlar gerçekten bir sorununuzu çözecek aletlere para harcayın yoksa trendlerin peşinden giderseniz sadece paranızdan olursunuz.