Uğur Büyük'ün "Sakarya’da kime oy verelim?" başlıklı köşe yazısı

Daha önceki yazılarımdan biri olan “Yeni Seçim Sisteminde Sakarya’da Vekil Dağılımı” başlıklı yazımı okumanızı tavsiye ederek köşe yazıma başlamak istiyorum. Çünkü orada D’Hondt Seçim Sisteminin nasıl çalıştığını uzun uzadıya anlatmıştım. 14 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde aynı sistem kullanılacak.

Bu sisteme göre 2018 genel seçimlerindeki vekil dağılımını ve güncel 3 anket firmasının Sakarya’da yaptığı anket sonuçlarının ortalamasına göre kaçar tane vekil çıkabileceğini tablolarla anlatmaya çalışmıştım. Bunların genel çerçevesinde o günden sonra sıklıkla “abi öyle diyorsun da o zaman kime oy verelim?” sorusuyla çok karşılaştım. Özellikle Millet ve Cumhur İttifakı dışında birilerine oy vermeye niyetli hemşerilerimin bu yazıyı daha dikkatli okuması faydalarına olacaktır.

Sistem çok açık bir şekilde küçük partilerin bizim gibi en fazla 7-8 vekil çıkaran illerde vekil çıkarmasını neredeyse imkansız kılıyor. Bu yüzdendir ki şiddetle ortak liste yapılmasını önermiştim. Sakarya’da maalesef bu tercih edilmedi. Ortak liste yapılsaydı Millet İttifakı yüzde 42 oy alsa bile 4 milletvekilliğini alabilecekti.

Şimdi gelelim güncel anket sonuçlarına göre Sakarya’da oy dağılımına; AKP yüzde 47, İyi Parti yüzde 21, CHP yüzde 16, MHP yüzde 9 ve diğer partiler ile kararsızlar toplamı yüzde 7 olarak görünüyor. Aşağı yukarı bu anket sonuçlarına yakın bir seçim sonucu gelirse AKP 4, İyi Parti 2, CHP 1 ve MHP 1 milletvekilliği alıyor.

Sakarya’da 2018 genel seçimlerinde AKP yüzde 58 oy almıştı. Geçen beş yılda AKP’nin eriyen oylarının çoğunun İyi Parti’ye gittiği anlaşılıyor. Keza İyi Parti 2018’de sadece yüzde 9,5 oy almışken şu an yüzde 20’yi rahat bir şekilde aştığı ve 2 milletvekilliğini büyük oranda alacağı görülüyor. Peki Millet İttifakı adına hedeflenmesi gereken şey nedir? CHP’nin de yüzde 20’yi aşması. Eğer aşarsa CHP’de 2 milletvekili çıkarıyor. Bu tabloda AKP 4, İyi Parti 2 ve CHP 2 vekil çıkarmış oluyor. Hem Karasu’nun adayı Sayın Selçuk Kılıçaslan’ı meclise yollamış oluyoruz hem de Sakarya gibi AKP’nin kalesi diye adlandırılan bir ilde dörder vekil çıkarmış oluyoruz.

Bu tablonun gerçekleşebilmesi için öncelikle Millet İttifakı’nın CHP ve İyi Parti hariç diğer bileşenleri Gelecek Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi’nin firesiz CHP’ye oy vermesi gerekiyor. Anketlerde çıkan diğer diye adlandırılan Zafer Partisi, Yeşil Sol Parti (YSP/HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Memleket Partisi’ne oy vermeyi düşünen veya herhangi bir partiye oy vermeyi düşünmeyen hemşerilerime seslenmek istiyorum. Sakarya’da bu partilere verdiğiniz her oy maalesef boşa gitmiş olacak ve AKP’nin işene yarayacak. Nedenini D’Hondt Sistemini anlatırken anlatmıştım. Aşağı yukarı 70.000 oy alamazsanız vekil çıkaramıyorsunuz. Bu partilerin ayrı ayrı herhangi biri bu sayıya ulaşması imkansız görünüyor.

Sakarya’da bu partilere gönül vermiş kardeşlerim AKP’nin gitmesini istiyorsanız, ülkede bir değişimin yaşanması gerektiğinde hemfikir isek bir milletvekilliğinin bile ne kadar değerli olduğunu biliyor olmalısınız. CHP’ye genel olarak mesafeli bile olsanız bu seçimlerde stratejik oy vermelisiniz. Mahallenize, ilçenize bir kere bile uğramamış iktidar partisi milletvekilleri yerine bu ili karış karış gezmiş Sayın Ecevit Keleş’i meclise gönderme şansınız var. Karar sizin…