Remzi Akbaş'ın "Seçim sürprize açık" başlıklı köşe yazısı

Yerel seçimlere 4 aylık bir süre kala siyasi partilerin belediye başkanlığıyla ilgili "Adaylık" erozyonu yaşanıyor.

AK Parti'nin Karasu'da aday adaylığı başvurusu yapanların tamamlanması sonrası Muhalefet partilerinin ilçe başkanları ve yönetimleri de geçtiğimiz hafta bir araya gelerek "ortak aday" belirlenmesi konusunda görüş alışverişinde bulundu.

AK Parti ile MHP'nin ittifak adayının Aralık ayı sonuna kadar belirleneceği söyleniyor.

AK Parti'de aday adaylık başvurusu süresinin 22 Kasım Çarşamba günü dolmasıyla birlikte başvurusunu yapan son isim SASKİ ile ilişiğini kesen Ömer Babalıoğlu oldu.

Babalıoğlu'nun büyük bir destek kitlesiyle ilçe teşkilat binasına gelmesi çok ilgi çekti. Bakıldığında aday adaylığı başvurusu yapanlar arasında Babalıoğlu'nun gövde gösterisi ilk sırayı aldı. Bir şekilde Genel Merkez yetkililerine "Bakın benim arkamda önemli bir kitle var. Aday gösterilmezsem beni kabul edecek partiler bekliyor" mesajı verir gibiydi. Babalıoğlu'nun adaylık başvurusu sonrası mevcut yönetimin bazı üyeleri tarafından desteklenmesi dikkat çekti.

Bilindiği üzere daha önce ilk başvuruyu yapan Kamil Özen de Atatürk Bulvarı'ndan başlayarak arkasında önemli sayılabilecek destekçileriyle birlikte ilçe başkanlığı binasına giriş yaparak başvuru formunu vermişti.

Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Yakup Ayar da beraberindeki destekçilerle bizzat teşkilat binasına giderek başvurusunu yaptı.

Eczacı Yakup Altıntaş da beraberinde getirdiği eski İlçe Başkanı Tuna Eren'le birlikte 3.kez aday adaylığı başvurusunu yaptı.

Daha önce Karasu Belediyesi'nde çalışıp İshak Sarı ile anlaşamayarak Büyükşehir Belediye'sinde görevlendirilen, oradan da Karasu Nüfus Müdürlüğü'nde görevlendirilen Zeki Yılmaz da emekli olup sade bir şekilde İlçe Başkanlığına adaylık başvurusu yapanların arasına katıldı.

Böylece Karasu İlçe Başkanlığına adaylık formunu verenlerin sayısı 5 kişi ile çok düşük kaldı.

Aday adaylığını açıklamış olmalarına rağmen Dursun Ali Akbaş, Metin Yıldırım, Dursun Caner ve Samet Altuntaş'ın son anda vazgeçmiş olması milletvekillerinden yeterli desteği alamamasına bağlanıyor.

AK Parti’de aday adaylığı başvurularının sona ermesiyle gözler temayül yoklamasına çevrildi. 26 Kasım’da yapılan temayül yoklamasında teşkilat kademelerinin tercihleri kullanıldı. Temayül oylamasında İshak Sarı'nın ismi ön plana çıktığı belirtildi. Ancak temayül yoklaması ile anket verileri ne kadar dikkate alınır bilemeyiz. Çünkü bugüne kadar temayül ve anketlerin çok da dikkate alınmadığı biliniyor. O nedenle 1.derece belirleyici olarak Seçim İşleri Genel Başkan Yardımcısı Milletvekili Ali İhsan Yavuz ile Kuzey bölgesinin temsilcisi olarak görünen Lütfi Bayraktar'ın kararı etkili olacaktır.

Şunu da aklınızın bir kenarına koyun:

Mevcut aday adayları dışında bir isim "bir gece ansızın" ilan edilirse de hiç şaşırmayın.

***

Peki muhalefet partilerinin temsilcileri ne yaptı, ne yapacak?

Aldığım bilgiye göre İttifak oluşumu içinde yer alan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek Partisi ve Zafer Partisi'nin temsilcileri kamuoyunda isimleri geçen ortaklaşa belirledikleri 10 isim üzerinde birebir anket çalışması yaptırdı.

Bir not bilgi:

Karasu Belediyesi'nin Bağımsız Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş'ın çeşitli siyasi görüşlerden katılımcılar ile Belediye eski Başkanı Mehmet İspiroğlu'nun da bulunduğu "Mısır" partisinde başkan adayı olarak ismi öne çıkan Recep Özdemir'in bu ankette yer almak istemediğini öğrendik.

Ayrıca ankete dahil edilen isimlerle herhangi bir görüşme yapılmadığı ve kamuoyunda isimleri dolaşan kişilerin dahil edildiği bir çalışma yapıldığı belirtildi.

Peki, Özdemir neden böyle bir karar almış olabilir?

Edindiğim bilgilere göre kendisi bu anket çalışmasını ciddiye almamış.

Özdemir'in muhalif guruptan ayrılması adaylıktan vazgeçti anlamına gelmiyor. Kendisi yaptıracağı anket çalışması sonucu Yeniden Refah Partisi'nin adayı olarak meydanlara çıkması söz konusu. Bu kararın önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

22-23-24 Kasım günleri yapılan toplantılar sonucunda

İttifak Grubu'nun yaptırdığı ankete giren isimler arasında Dr. Kerem Erksoy öne çıksa da kendisinin rahatsızlığı nedeniyle aday gösterilmesi mümkün görünmüyor. Diğer isimler üzerinde  mutabakata varılmadan önce partiler arasında ittifak yapılması ve adayın hangi partiden ortak aday olmasıyla ilgili bir uzlaşma sağlanması için İl Başkanlığı ile Genel Merkez Başkanlığı görüşü ve izni alınacak. Eğer izin gelirse diğer isimler arasından biri belirlenecek ve meclis üyelikleri konusunda çalışmalar yapılacak. Bu isimler arasında Dr.Melih Erol'un "İyi Parti" ile ismi ön plana çıkıyor. Aldığım bilgiler toplantıların şimdilik uyumlu geçtiğini gösteriyor.

Buna göre Karasu'da kaç adaylı yarış olacağı önümüzdeki günlerde netleşmiş olacak. 

Eğer CHP ile İYİ Parti'nin ittifak izni gelirse muhtemelen 3 adaylı bir seçim göreceğiz. Eğer anlaşma olmazsa çoklu adayın çıkması bekleniyor.

Böyle bir tabloya göre "olası" AK Parti'nin adayı matematiksel olarak seçimi kazanır. Olası diyorum çünkü; Cumhur İttifakı'nın adayının az da olsa MHP'den olması ihtimali de var.

Ancak; burada Recep Özdemir'in Yeniden Refah'la seçime girmesi halinde AK Parti'den eksilecek oyları alma olasılığı çok yüksek. Ayrıca İshak Sarı'nın yeniden aday gösterilmesi halinde, genel seçimlerde Cumhur İttifakı'nın içinde yer alan BBP, Yeniden Refah, MHP ve bazı AK Parti seçmenlerinin Sarı'ya karşı olumsuz tercihleri de seçimin kaderini etkileyebilir. Burada dikkat edilmesi gereken veya göz ardı edilen "bin" civarında "diğer" oyların hangi tarafa evrileceğidir. Bu oyları alacak aday profili de çok önem arz ediyor.

Elbette bu seçim, iktidar tarafı açısından toplumsal ekonomik nedenlere bağlı olarak AK Parti'nin düşen performansı da dikkate alındığında çantada keklik değil.

Ancak bu şekilde çoklu adayların oluşması noktasında iktidar tarafının kazanma şansı yükselmiş oluyor. Muhalefet adaylarının kazanma şansı zor ama imkansız değil. Her şey Cumhur İttifakı'nın adayının kim olacağına bağlı. O nedenle önümüzdeki seçimde sürprize hazır olun!