Çanakkale Boğazı’nda elim bir kaza sonucu 4 Nisan 1453 tarihinde batan ve ikisi Sakaryalı 81 askerimizin şehit olduğu Dumlupınar Denizaltısı anısına Darıçayırı Mahallesi’nde yapılan şehitler anıtı, geniş katılımlı bir törenle açıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. Tilavetin ardından konuşma yapan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Işık, “66 yıl önce ‘Vatan sağ olsun’ diyerek Çanakkale Boğazı'nın derinliklerinde kaybolan Dumlupınar Denizaltısı'nda 81 denizci anısına yaptırılan anıtta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Işık’ın ardından kürsüye gelen Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ise şehitler için kente yakışır tarzda, anlamlı bir anıtın açılışının gerçekleştirildiğini söyledi. Nayir, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

 

Günü geldiğinde korkmayız

 

Çocuklarımıza şehitlik ve gazilik ruhunu aşılamalıyız. Herkesin gözünün üzerinde olduğu bir coğrafyada, atalarımızın bize emanet etmiş olduğu bu cennet vatanda, bizi bu topraklardan atmaya çalışanlar ve burayı bize çok görenler hiç eksik olmuyor. Can pahasına burayı koruma duygusunu hmezsek ve bu duyguyu yaşatamazsak biliyoruz ki kaybımız çok büyük olacak. Son zamanlarda bunun bir örneğini yine yaşıyoruz. Dünya karışık, bölge karışık ve bu sebeple ülkemizi de karıştırmak isteyenler var ancak bizler atalarımıza layık torunlar olarak, yine bu topraklar için günü geldiğinde her birimiz ve her birimizin evladı, Dumlupınar Denizaltısı'nda şehit olanlar gibi, terörle mücadelede şehit olanlar gibi, 15 Temmuz'da şehit olanlar gibi ve kahraman gazilerimiz gibi can vermeye, kan vermeye hazır bir millet olduğumuzu her zaman göstereceğiz. Buradaki birlik ve beraberliğimiz de bunun güzel bir örneğidir

 

Duygu dolu şiir

 

Nayir’in ardından konuşma yapan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ise, “Vatanı, bayrağı ve özgürlüğü adına can veren tüm şehitlerimi rahmet ve minnetle anıyorum. 66 yıl önce Çanakkale Boğazı’nda ikisi Sakaryalı 81 askerimizi şehit verdik. Bu elim kazada şehitlerimizin son sözü olan ‘Vatan sağ olsun’ ifadeleri kulaklarımızda ilk günkü gibi yankılanmaktadır. Şehitlerimizin ruhu şad olsun. Böyle bir ecdadın torunları olmaktan gurur duyuyoruz. Şehitlerimizin aziz emanetine sahip çıkmak bizim görevimizdir” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Şehit babası Salim Yarar, kendisinin yazdığı ‘Çanakkale Geçilmez’ şiirini öğrencilerle birlikte okudu. Okunan şiir, duygu dolu anların da yalanmasına sebep oldu. Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, anıtın yapımında emeği geçen kişi ve kurumlara plaketlerini verdi. Plaket takdiminin ardından Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, denizaltıda şehit olan Sakaryalı Astsubay Kıdemli Başçavuş Mehmet Denizmen ve Deniz Güverte Çavuş Veysel Saygılı'nın temsili kabirlerine çiçek bıraktı.