Fırtına ve yağışlı hava nedeniyle şiddetli dalgalar Karasu sahilinde kıyı erozyonu sorununu yine gündeme getirdi. CHP Karasu İlçe Başkanı Semih Karakaş, yönetimden istifa ederek CHP’nin belediye meclis adayı olan Mithat Kandil ile birlikte Perşembe günü kıyı erozyonu meydana gelen bölgede incelemelerde bulundu. Karakaş ve Kandil sahildeki, zarar gören ev ve işyerlerini ziyaret etti.

NEDEN BİR GELİŞME OLMADI?

CHP Karasu İlçe Başkanı Semih Karakaş, kıyı erozyonunun Karasu’nun en önemli sorunu haline geldiğini belirterek, ‘Her sezon aynı sorunla mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Tam bir yıl önce yine ilçemiz bu sorun ile mücadele ederken Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) 13.Bolu Bölge Müdürlüğü ekipleri, erozyonun meydana geldiği bölgede incelemede bulunmuştu. Bu konuda neden bir gelişme olmadı? Her yıl deniz daha fazla içeriye giriyor. Vatandaşlarımız sadece bu yıl bazı bölgelerde denizin bir günde 11 metre birden geldiğini ifade ediyor” dedi.

Kıyı erozyonu nedeniyle işletmesi zarar gören Selahattin Arslan, “Yetkililer, ‘Kum torbası doldur’ diyor, doldurduk. Deniz, kum çuvallarını da aldı. ‘Kafes yap’ dediler. Kafes yapıp kum çuvallarını içine koyacakmışım. İstinat duvarı yapmama izin vermiyorlar. Dalgakıranların, Karaburun’a kadar yapılması lazım. ‘Ödenek yok’ diyorlar. Ödenek başka yelere var” şeklinde konuştu.

ALTIN KUMUMUZ TAŞLA MI KAPLANACAK?

Başkan Karakaş, “Sahil şeridinin taşla kaplanacağı ile ilgili cümleler telaffuz edilir oldu. İlçemizin en güzel hazinelerinden olan altın kumumuz taşla mı kaplanacak? Göz göre göre yok mu olacak? Kıyı hattı ve sahilin mevcut durum ölçülendirmesi yapılıp acil olarak çözüm için adım atılmalıdır. Erozyonu önlemek adına en hızlı şekilde proje hazırlayıp ilgili makamlara bildirilmelidir” diye konuştu.

TAHKİMATLAR KULLANIM ÖMRÜNÜ DOLDURMUŞ

“Önceki dönemlerde deniz içerisine 27 tane dalgakıran yapılmıştı. Mevcutta bulunan dalgakıranların kullanım ömrünün dolduğunu, zamanla güçlü dalgalar nedeniyle tahrip olduğunu gördük” diyen Semih Karakaş, sözlerini “Dalgayı açıkta kıracak şekilde denizin içinde kıyı tahkimatının yapılması erozyonun önlenmesinde faydalı olmuştu fakat bugün gelinen durumda tahkimatların da yeterli olmadığı görülüyor. Daha geniş kapsamlı önlemler alınması gerekli. Bu önlemlerin acil olarak alınmasıyla birlikte dünyanın en güzel kumunu ve sahilini tüm dünyaya tanıtmaya devam etmek istiyoruz” diyerek tamamladı.