Reklam; istenilen bir şeyi geniş kitlelere tanıtmak, duyurmak, beğendirmek ve o şeyin satın alınması için söz, yazı, görüntü vb. araçlarla yapılan her türlü tanıtımdır. Günümüzde, baktığımız her yerde bir reklam görürüz hatta aynı anda birden fazla reklama maruz kalırız. Ne yazık ki bu durumdan çocuklar da nasibini alır. Çocukların aileler üzerindeki etkisini de göz önünde bulunduran firmalar, çocukların ne için ısrarcı olacağını bilerek reklam hazırlar, böylece kimi zaman aileler bu ısrar ve ‘iyi reklam’ karşısında çaresiz kalır. Reklamların çocuklar üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri vardır, ebeveynlerin bilinçli olması gerekir.

Reklamların çocuklar için olumlu etkileri:

- Reklamlarda sağlıklı besinlerin kullanımı, süt, yoğurt, balık vb. tüketimine teşvik eder, çocukların sağlıklı beslenmesine katkıda bulunur.

- Reklamlarda kullanılan müzikler ve danslar çocukların hareket etmesini sağlarken fiziksel ve motor becerilerini geliştirir.

- Reklamlarda olumlu davranışların yapılmasına yönelik mesajlar verilir, örneğin ellerin yıkanması, dişlerin fırçalanması, çocukların davranışlarında olumlu değişikliğe vesile olur.

- Reklamlarda çocukların tiyatro veya bir gösteride yer almaları, onu izleyen çocukların da kendi hayatlarında faaliyetlere katılma arzusunu uyandırır.

Reklamların çocuklar için olumsuz etkileri:

-Kısa sürede birbiri ardına gelen farklı reklamlar çocuklarda dikkat dağınıklığına sebebiyet verir.

-Reklamlarda hazır gıdaların kullanılması (şekerli, yağlı, tuzlu, kalorili yiyecek ve içecekler) çocukların yemek yeme alışkanlıklarını kötü etkilemekte ve obezite, diyabet, diş çürümesi gibi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.

-Reklamlarda argo sözler ve Türkçe’nin yanlış kullanımı, çocuklar tarafından repliklerin taklit edilmesine bağlı olarak dil gelişimleri ve konuşmaları kötü etkilenmektedir.

-Reklamlarda ürünlerin abartılı gösterilmesi sosyo-ekonomik durumu yetersiz olan çocukların bu ürünlere sahip olamaması çocuklarda hayal kırıklığına sebep olmaktadır.

Ebeveynlerin olumsuz etkilere karşı yapabilecekleri sorumluluklar ise şöyledir:

Ebeveynler çocuklarınızı televizyon, telefon, tablet kullanımı hakkında bilgilendirin. İnternet kullanımı sırasında uygunsuz linklerin ve reklamların tıklanmaması konusunda çocukları uyarın. Mobil uygulamalarda mümkün olduğunca reklam olmayan programları tercih edin. Çocuğun, olumsuz görüntü teşkil edecek kanallar izlemesine engel olun, eğitici kanalları tercih edin. Reklamları, çocukları oyalama aracı olarak kullanmayın. Çocukların reklamda gördüğü ve istediği her şeyi almayın, neden alamayacağınızı izah edin. Çocukların geç uyumasına ve sürekli ekran karşısında kalmasına müsaade etmeyin.

Reklam yoğunluğuna tutulduğumuz teknoloji çağında, çocukları olumsuz reklamlara karşı korumak zorlaşırken, ebeveynler alacakları tedbirler ile zararı asgari duruma indirebilir.