-

Karasu Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’na ilişkin bir basın açıklaması yayımlayan CHP Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt, arsa satışlarına ilişkin 5, 6 ve 7. maddelere değindi.

Kolay ve emeksiz kazanılan bir şeyin elden kolay çıktığını belirten Başkan Aykut Süt, “Eee ne demişler, ‘haydan gelen huya gider’. Taşınmazlar üzerindeki tasarruf talebine yönelik yetki isteğinin tek açıklaması budur” dedi.

Büyükşehirlerin sınırları içindeki köylerin statüsünün 12 Kasım 2012’de çıkartılan yasayla mahalleye dönüştürüldüğünü hatırlatan Aykut Süt, “Bu dönüşüm ile birlikte köy tüzel kişiliğinin hakları ve borçları kül halinde bağlandıkları belediyelere geçmiş, köy halkına ait ortak mallarının, taşınmazların, meralarının mülkiyeti de kanuni düzenleme ile ilgili belediye devredilmişti” şeklinde konuştu.

“Hukuken ‘Evet’, vicdanen ‘Hayır” diyen Başkan Süt, “O ortak mallar, o taşınmazlar arasında atalarımız tarafından gelirleri cami, okul, kuran kursu ve köyün tüm temel ihtiyaçlarında kullanılmak üzere imece usulü ile dikilen fındık bahçeleri ve tarım arazileri var. Mezarlıklar var. Köy halkının kullanımında bulunan kıraathaneler, köy binaları, sağlık ocakları, eğitim alanları, etkinlik alanları, meralık alanlar, otlaklar var. Her şeyden öte o ortak mallarda alın teri, emek, yaşanmışlıklar, evveliyat var” ifadelerini kullandı.

UMARIZ BU YANLIŞTAN DÖNER

Bu hususları önemsememenin, göz arı etmenin, taşınmazları bu şekilde heba etmenin, yasal düzenleme sonrası çıkan ve hali hazırda devam eden tartışmaları içinden çıkılmaz hale çevirmenin vicdanen kabul dilebilir olmadığını ifade eden Süt, “Umuyorum ki, Belediye Encümeni ve Belediye Başkanı ‘Tohumuna para mı verdik’ diye düşünmez, meclisten almış olduğu bu yetkiyi kullanmaz, bu yanlıştan döner” dedi.

Başkan İshak Sarı’nın meclis toplantısındaki açıklamalarında ağzından çıkan cümlelerinde satış isteğinin arkasındaki niyeti açık olarak gösterdiğini de vurgulayan Başkan Süt, açıklamalarına şöyle devam etti:

Belediye Başkanı Sayın İshak Sarı'nın meclis toplantısı gündeminin 6. maddesi ile Çatalövez Mahallesi'ndeki taşınmazın parsel parsel satışına ilişkin yetki isteği görüşülürken sarf ettiği ‘Burası cami yeri değil, gelirinin nereye gittiğinin kontrolü gibi bir şey söz konusu değil, tamamen vicdana kalmış bir şey burayla ilgili olan’ şeklindeki açıklama hiçbir şekilde bilgiye dayalı değil, gerçek durumu da yansıtmıyor.

Gelirinin kullanım şeklinin belirsizlik olduğunu ifade etmek, esasen, ‘Bu ata yadigarı taşınmazlardan elde edilen gelirileri bana verin’ demektir. Geçen sene toplanan fındıkların bir kısmını köy muhtardan isteme gafletine düşen Sayın Belediye Başkanı bu cesaretini tekrarlasın, bu açıklamaları meclis toplantısında değil de taşınmazın bulunduğu yerde halkın içinde söylesin.

TOHUMUNA DA PARA VERMEDİK

Ben, Karasu’da vicdanı temiz kalmış tek kişi olduğu iddiasında olan Sayın Belediye Başkanı ile taşınmazların satışına yetki vererek bu açıklamaya katılan AKP ve MHP’li Meclis Üyelerini Çatalövez Mahallesine giderek ‘Çöp kamyonu satın aldık, parasını ödemek için dedeleriniz, babalarınız tarafından dikilen fındık bahçelerini parsel parsel satıyoruz, sonuçta tohumuna da para vermedik, zaten elde ettiğiniz gelirleri nereye harcadığınız da belli değil’ şeklinde açıklama yapmaya davet ediyorum. Buyurun meydan sizin.

Yine, alınan karar ile büyük çoğunluğu kırsal mahallelerde bulunan 142 adet taşınmaz, beceriksiz yönetimler tarafından biriktirilmiş toplam 52 milyon TL SGK primi ile vergi borçlarının tasfiyesi için heba edilecek. Toplantıya katılan CHP’li ve BBP’li meclis üyelerinin reddettiği, MHP’li meclis üyelerinin çekimser kaldığı oylamada AKP’li meclis üyelerinin tamamı bu talana, bu vicdansızlığa el kaldırarak borç tutarları karşılığında taşınmazların satışı ve devri noktasında Belediye Encümenine ve Belediye Başkanına yetki verdiler.

BİR GÜN HESABI SORULUR

Merak ediyorum taşınmazların satışı ve devrine yönelik olarak fiyat değerlemesi yapılırken o taşınmazın bulunduğu yerde yaşayan veya vefat etmiş olan dedelerin, ninelerin, babaların, anaların alın terleri, emekleri ve hikayeleri göz önüne alınacak mı? Muhtemelen alınmayacaktır. Alınmasın ama bir gün hesabı sorulur. O da unutulmasın.

Yanlış hatırlamıyorsam 8 Aralık 2020 Salı günü Karasu Sosyal Gelişim Merkezi salonunda gerçekleştirilen Karasu Belediye Meclisi Toplantısı’nda Belediye Başkanı Sayın İshak Sarı, meclis üyelerine belediyenin İller Bankası’na olan borçlarının son durumu hakkında bilgi vermiş, borcun vadesinin uzatılması ve taksit miktarlarının düşürülmesi konusunda anlaşma sağladığını müjdelemişti. Söz konusu yapılandırmada faiz oranı yükseltilmiş ve vade süresi uzatılmış, Karasu Belediyesi’ne 52 milyon TL ekstra faiz borcu yüklenmişti. Yapılandırma ile belediyeyi 52 milyon TL ekstra faiz borcu altına sokan yönetim ile yaklaşık 1 yıl sonra birikmiş toplam 52 milyon TL SGK primi ile vergi borcunu taşınmaz devir yolu ile tasfiye etmek istiyor.

Yaşayıp göreceğiz.

Ben İlçe Yönetim Kurulum adına belediyeye ait taşınmazların satışına son verilmesine yönelik seçim öncesinde vermiş oldukları sözleri unutmayan ve bu doğrultuda duruşlarını hiç bozmayan meclis üyelerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum.