Kadınlarda kanserden ölüm, kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradadır. Kadın kanserlerine karşı farkındalığımızı artarak olabildiğince erken teşhis hayati önem taşır.

Aşağıda belirten bulgulara karşı dikkatli olup vücudu iyi tanımak yakın takip etmek gerekir.

Adet dönemlerinde aşırı kanama olması, adet dışı ve ilişki sonrası yaşanan kanamalar önemlidir ve mutlaka jinekoloğa başvurulması gerekir. Menopoz sonrasında ise çok az bir kanama bile normal değildir ve araştırılmalıdır. 

Karın kasık ve bel bölgesinde adet dönemi dışında geçmeyen ağrılar; rahim ve yumurtalık kanserlerinin habercisi olabilir.

Sindirim sistemine ait alışkanlıklarının değişmesi, kabızlık, gaz, ishal, uzun süren bulantı, bağırsaklar üzerine basınca yapan kitlelerin göstergesi olabilir.

Mesanede basınç hissi, idrar yapma zorluğu, sık idrara gitme, kanlı idrar karın içinde büyüyen kitlenin işareti olabilir.

Karında ele gelen şişlik gaz ölçüsünde ani artma, yumurtalık kanseri ve karın içinde biriken sıvı kaynaklı olabilir.

Koyu ve kötü kokulu akıntılar gebelikle bir enfeksiyonu gösterse de rahim ağzı kanserinde de bu belirtiler görülür. Özellikle kanlı akıntı varlığı tipiktir.

Genital bölgede geçmeyen yanma ve kaşıntı, renk değişiklikleri genital bölge derisinde ortaya çıkan yaralar ve kabarıklar dış genital kanserlerine işaret edebilir.

Doğum ve düşük takip eden anormal kanamalar, gebelik dokularından kaynaklanan kanserleri akla getirmelidir.

Bölgesel belirtilerin yanı sıra tüm vücudu ilgilendiren işaretlerin de önemi büyüktür.

Yiyecek alışkanlıklarında değişiklik olmadığı halde açıklanamayan kilo kaybı mutlaka araştırılmayı gerektirir.

Yine karında sürekli şişlik hissi ile birlikte görülen iştah kaybı, dinlenmekle sürekli geçmeyen uzun süreli halsizlikler,  belli bir enfeksiyon odağı olmadan 7 (yedi) günden uzun süren ateş, vücudun değişik yerlerinde çarpma olmak sizi oluşan morluklar araştırmaya gerektirir bulgulardır.

Günümüzde kanserinin görülme sıklığı maalesef çok artmıştır. Hiçbir şikayet olmasa dahi yılda bir jinekolojik muayenenin yapılması istenmeyen bu durumun önlenmesinde büyük önem taşır.

Sağlıklı günler dileklerimle…