Bölgesel Amatör Ligi’ne (BAL) yine Koronavirüs rötarı geldi. Mayıs ayına sarkan yeni bir süreç önümüze kondu. Ben bu erteleme kararının olabileceği tüyosunu, yaklaşık on beş gün önce almıştım. Hatta bu konuyu Karasu Öncü Gazetesi Spor Müdürü Ramazan Marmara ile de paylaşmıştım. Elimde sağlam veri olmadığı için, Ramazan Marmara’ya kesin ve net yanıt verememiştim. Gelin görün ki o gün için alt yapısı olmayan haber bugün gerçek oldu. Takımlar harıl harıl çalışa dursun, artan vakalar sonrası BAL yine zorunlu olarak ileri bir tarihe kaydırıldı. TFF, gelen baskılara bakarak nabza göre şerbet veriyor desem, yurt dışından da buna benzer haberler alıyorum. Örneğin Almanya’da çalışan, yıllardır Köln’de ikamet eden bir zamanlar maçını yönettiğim bu şehrin insanı, eski Taçspporlu Ertan Gökmen’le konuştum. Orada da BAL ayarında olan karşılaşmalara Koronavirüs’ten dolayı, Mayıs ayı sonuna kadar erteleme gelmiş. Ertan Gökmen hocam, belki de Almanya’da bu lig oynatılmayacak diyerek de olması muhtemel bir bilgiyi önüme koydu. Avrupa’ya göre Koronavirüs ayarlarını yapan benim ülkemde de BAL ertelenirse ben şaşırmam, siz de şaşırmayın. Baksanıza Koronavirüs vakalarındaki artışa. Ona göre BAL’a ayar vermeye çalışa duralım Koronavirüs dur durak bilmiyor. Aşağıdaki bu haftaki yazımı dikkatlice okursanız, Koronavirüs Türkiye’de neden önlenilemez bir yükseliş sergiliyor, neden vaka sayısı artıyor bu konuda bilgilenebilirsiniz.

BAK NORVEÇ’E, GÖR HALİNİ

Bu yazı bir ulusal medyada bir gazete köşe yazısının (Sözcü) içinden çekip alınmış olup, benim de ilave düşüncemle yazının içeriği gelişmiştir. Necati Doğru’nun “Norveç’e bak gör halini” diye başlık attığı Pazar yazısı, Koronavirüs ile ilgili savaşın içinde önemli yer tuttuğu için aldım bu haftaki köşeme taşıdım. Nüfus ne olursa olsun, ekonomik şartlar ne kadar farklı olursa olsun, bir başbakana Koronavirüs kurallarına uymadığı için ceza kesilen bir ülkeden bahsediyorum. Şubat ayı içinde Norveç’in kadın başbakanı bir dağ evinde eşi çocukları, torunları ve yakınları ile beraber yaş günü partisi düzenler. Parti o gün polis tarafından basılır ve Koronavirüs kuralları nedeniyle başbakana 19 bin kron para cezası kesilir. Olayı takip eden medya mensupları, polis şefine sorarlar: “Orada Koronavirüs kurallarını ihlal eden çok kişi var, neden sadece başbakana ceza kestiniz?” Sıkı durun polis şefinin yanıtını da ibretlik olarak bir yere not edin: “Evet doğru, orada hemen hemen herkes Koronavirüs kurallarını ihlal ediyor, ancak şunu gözden kaçırmayın, başbakan yasa koyucu olarak, Koronavirüs önlemleri olarak vatandaşın yapması gerekenleri yapmayıp, buna uymayanlara ceza kesen kişi olarak öncelikli olarak onun bu kurallara uyması gerekir. Biz de o yüzden sadece ona ceza kestik” Ha unutmadan şu an için Norveç’te günlük vaka sayısı 238, bizde ise 56 bin. Bak Norveç’e gör halini ey Türkiye’m. Kıssadan hisse, şimdi neden Türkiye’de Koronavirüs tedbirleri kök salmıyor, neden benim güzel ülkem bu halde, biraz olsun anladınız mı?

ORKESTRA ŞEFİ GİBİ (YAŞAR ZIMBA)

ASKF olağan genel kurulu Koronavirüs tedbirleri ve hastalık korkusuyla sönük geçti diyebilirim. Ne Sakarya’nın ne de ülkenin gündemi kongreler olmadığı için, ASKF’nin üç yıl önce tüzük tadilatı nedeniyle genel merkez seçimlerinin önüne çekilen kongresi, tek aday ve tek liste ile yapıldı. Delegelerin çoğunluk sağlamak ve divanın sunduğu her şeye el kaldırmak adına hazır bulunduğu kongreyi izlerken şöyle bir kanıya vardım; Yaşar Zımba, ASKF koltuğunu iyi kapatan, tek adamlığı iyi kullanan bir orkestra şefi gibi. Özetle, karşısına aday çıksa da kazanırdım havasında olan Zımba, kongre konuşmasına bazı kesimlerce eleştirilen, Tüzük tadilatını anlatarak başladı. Kulüpleri rahatlatan açıklamasında ise devletin spor bakanlığı eliyle takımlara yapacağı yardımı anlatırken alkışı buradan kaptı. Sonuç, Zımba Başkan Koronavirüs tehdidi nedeniyle söyleyemediği, genel kurulun bir an önce bu tehlikeden uzaklaşıp evlerine gitmesi adına, beyninde dolaşan açıklamaları erteledi ve kongrede söylemediklerini geniş katılımlı bir basın toplantısında içini dökmek adına bir kenara koyarak kürsüden indi.