Salı günü gerçekleştirilen Karasu Belediyesi Nisan ayı olağan meclis toplantısında İller Bankası teminat mektubu karşılığında iki ayrı bankadan toplam 40 milyon liralık kredi alınması oylamaya sunuldu. İlgili maddenin oylaması öncesi Karasu Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Mustafa İngenç söz aldı.

İngenç, “Alınacak yeni kredi, belediyemize yeni bir mali yük getirecek. Bu mali yükün 7440 Sayılı Kamu Alacaklarının Yapılandırması Hakkındaki Kanun’un sağladığı avantajlardan daha fazla avantajı olsa, biz de CHP grubu olarak herkes gibi ‘Evet’ diyecektik” dedi.

2,5 MİLYON LİRA FAİZ

Mustafa İngenç’in sözleri üzerine Karasu Belediye Başkanı İshak Sarı yanıt verdi. Sarı, “Karasu Belediyesi’ni piyasa ve kamu borcundan kurtarmaya çalışıyoruz. Belediye, ayda 2 buçuk milyon lira sadece faiz ödüyor. Faiz ödemekten anaparaya gelemiyoruz. Bu nedenle her ay İller Bankası gelirimizden bu para kesiliyor” ifadelerini kullandı.

Bu faizin, yaklaşık yıldır ödenmeyen kamu borcundan kaynaklandığına dikkat çeken Sarı, “Bütçemizin yüzde 40’ı bu nedenle kesilerek bize ulaştırılıyor.  Bu faiz, tüm Karasu’nun cebinden çıkıyor. Arkamıza yaslanıp bu faiz ödemesine göz yumamayız. Tarihimizin en büyük yapılandırma fırsatını geri çeviremeyiz. Peşin ödeme ile faizin yüzde 90’ını sildirebileceğiz” diye konuştu.

YÜZDE 30 KAR ELDE EDİLECEK

Karasu Belediye Başkan Yardımcısı Hilmi Erbatan da kürsüye gelerek kredi hakkında sayısal bilgi verdi. Toplam 40 milyon lira kredi çekileceğini, 20 milyon lira da belediye bütçesinden ödenerek ödenecek borçla yüzde 30 kar edileceğine vurgu yapan Erbatan, şu ifadeleri kullandı:

“20 milyonluk iki kredi kullanacağız. 20 milyonu, 28 milyon olarak sabit faizle geri ödeyeceğiz. Kredi geri ödemesi 56 milyon lira olacak. 20 milyon da bütçemizde para mevcut. Toplam 76 milyon lira ödemiş olacağız. Faizli haldeki toplam borcumuz ise ödenseydi 118 milyon lira olacaktı. Arada yüzde 30’luk bir kar söz konusu”

BELEDİYE TİCARETHANEDİR

Kredi kullanımı talebi, AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin kabul, CHP’li meclis üyelerinin ret oyu sonucu oy çokluğuyla kabul edildi. Belediye Meclisi MHP Grup Sözcüsü Fatih Şentürk’ün maddeyle alakalı olarak “Belediyeler bence bir ticarethanedir. Normal bir şirket gibi yönetilmelidir. Karı ve zararı vardır, kredi kullanır, insan çalıştırır. Hayatta ticaret yapmayan insanlara da niye kredi çekildiğini anlatamazsınız” sözleri dikkat çekti.

Nisan meclisinde 40 milyonluk kredi talep edilecek Nisan meclisinde 40 milyonluk kredi talep edilecek