Çocukların gelişim sürecinde mahremiyet eğitimi önemli bir yer tutar.

Çocuğun kendisinin, vücudunun ve özel alanlarının farkına varması, hem kendisinin sınırlarını hem de diğer insanların sınırlarının farkına varmasını sağlar. Bu aynı zamanda, çocuğun kendisini zihnen ve bedenen koruması açısından da oldukça önemlidir.

3 yaş civarı, çocuklarımıza vücuduyla ilgili sınırları anlatmaya başlamak için ideal bir yaştır. Çocuk için 3 yaş özgürleşme dönemidir. Çocuk, bedeni üzerindeki haklarını anlamaya çalışır ve öğrenmeyede açıktır. Bu nedenle, 3 yaş itibariyle çocuklara özel bölgeler tanımlanmalı; buralara kimlerin ne şartlarla nasıl dokunabileceği anlatılmalıdır.

Peki nasıl anlatmalıyız?

Özel bölgeler: Dudak, göğüs ve genital bölge. Göğüs ve genitali gerektiğinde sadece anne-baba ve anneyle baba izin verdiği takdirde doktorun görebileceği/ dokunabileceği anlatılmalıdır. Dudaklarından da kimse öpemez. (Anne baba dahi bu konuda kendini sınırlamalı. Örneğin göğüs ve genitali tuvalet ve duş yardımında vb. görebilir)

Çocuğunuza: Hepimizin vücudunda bazı özel bölgelerimiz var

Bunlar iç çamaşırlarının kapattığı yerler ve dudakların. Buralara tuvalet ve banyo sırasında yardıma ihtiyacın olunca sadece anne ve baba; biz izin verdiğimiz takdirde de doktorun dokunabilir. Bu saydıklarımdan başkası görmek isterse veya dokunursa “hayır” demelisin ve bana ya da güvenli bulduğun/seçtiğin birine anlatmalısın. Sana kızmayız. Bazen tanıdığın, sevdiğin, güvendiğin büyükler bu kuralları bilmedikleri için sana dokunurlarsa bu seni rahatsız hissettirebilir. Buna hayır de ve benimle ya da seçtiğin güvenli kişiyle paylaş olur mu? Böylece hem seni koruyabiliriz, hem de o yetişkine güvenlik kurallarını söyleyebiliriz.”

Bu şekilde çocuğunuzla sağlıklı bir iletişim kurarak gereken konuşmayı yapabilirsiniz.