Teknoloji, bıçak gibidir. Bıçağı ekmek kesmek için kullanırsanız faydalıdır, ancak cinayet için kullanırsanız zararlıdır. Bu yüzden çocuklarınıza teknolojiyi nasıl ve ne kadar kullanmasını öğretmelisiniz veya bu kontrolü sağlamalısınız.

Çocuklarınızı telefon, tablet, bilgisayar ile yalnız bırakmayın, takip edin. Hatta teknolojiyi veya interneti gerekli zamanlarda elinden alın. Göreceksiniz ki çocuklarınız aranıza dönecektir.

Çocuklarınızı teknoloji ile yalnız bıraktığınız zaman geri dönüşümü olmayan bir problem ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Örneğin son zamanlarda çok popüler olan Brawl Stars adlı bir oyun var. Bu oyun çocukları kumara teşvik ediyor. Eğer çocuğunuz bu oyunu oynuyorsa lütfen engelleyin. Çocuklarınıza zarar verecek birçok oyun, video veya başka içerikler mevcuttur. Bu yüzden okuyup araştırarak çocuğunuzun gelişimi hakkında bilgi sahibi ve takipçisi olmalısınız. Siz takip etmezseniz çocuğunuz büyüdüğünde sizin istemediğiniz bir insana dönüşebilir.

Çocuğunuzu, YouTube ve GooglePlay gibi platformlara çocuk kilidi koyarak biraz da olsa koruyabilirsiniz. Ancak asıl koruma, çocuğunuzun teknoloji ile mesafesini artırmaktır. Çocuğunuz bir kere çocuk olacak. Bu yüzden lütfen gelişimi konusunda hassasiyetlerimizi artıralım ve bu konuda bilinçli ve bilgili olmak için sürekli okuyalım ve araştıralım.

YouTube ve GooglePlay için ebeveyn denetimi nasıl yapılır adım adım aşağıda yazacağım. Böylelikle çocuklarınızı birazda olsa zararlı içeriklerden koruyabilirsiniz. Ayrıca Google’da veya YouTube’ta Ebeveyn kontrolü yazıp aratarak bu konu ile ilgili içeriklere ulaşabilirsiniz.

Esen Kalın.

YouTube Ebeveyn Denetimi


1. Menü => Ayarlar => Genel => Kısıtlı Mod => Aktif

2. Menü => Ayarlar => Geçmiş ve Gizlilik => İzlenme ve Arama geçmişini duraklat => Kapalı

3. Menü => İzlenme süresi => Video izlemeye ara vermeyi hatırlat => Aktif (Size önerim 25 dakikada bir hatırlatma olarak ayarlamanızdır.)

4. Video otomatik oynatma kısmını da kapatınız.

GooglePlay Ebeveyn Denetimi


1. Menü => Ayarlar => Ebeveyn denetimi => Aktif => Pin Oluştur (Pin yani parolanız unutmayacağınız bir şey olsun.) => Aynı sayfada Uygulamalar ve Oyunlar => 3 veya 7 yaş kısmını seçiyoruz.