Faruk Aydın'ın "Lanetli çardak" başlıklı köşe yazısı

Olay Hatay’ın Antakya ilçesinde geçiyor. İlçe merkezinde her zaman yolun tam ortasında duran bir çardak var. Antakya yaklaşık 2500 yıllık bir ilçedir. Buna rağmen kimse o çardağın ne zaman geldiğini, kim tarafından yolun ortasına konulduğunu bilmemektedir. Antakya halkı çardağın yerini değiştirse bile yine çardak bir şekilde eski yerine geri geliyor. Çardağı kırdılar parçaladılar ancak çardak yine bir şekilde sanki hiç kırılmamış, parçalanmamış gibi yine eski yerinde yolun ortasında duruyor. Çardakta oturanlar ise bir şekilde başları beladan kurtulmuyor. Yüzyıllarca çardak ile uğraştıkları için artık Antakya halkı çardağa dokunmuyor ve kimseye bile bahsetmiyor bile. Zaten çardak ile hala uğraşmış olsalardı haberini illaki duyardınız. Antakya’yı ziyaret edenlere ise geçiştirmek için “Geçici olarak konuldu yakında kaldırılacak” diye söylüyorlar.

Öncelikle buraya kadar zamanınızı aldığım için çok özür dilerim. Lanetli Çardak diye bir şey yok. Varsa da ben bilmiyorum. Yıl 2023, ülkemizde son zamanlarda çok boş şeyler oluyor. Bende boş bir başlık boş yazı ile yazımı yayımlamak istedim ancak onu da editörlerimiz yayımlamaz diye yapmadım. Boş derken anlam olarak değil gerçekten köşe yazıma ayrılmış, sadece Faruk AYDIN yazan boş bir alan.

Tanrının Gazabı konusunu birkaç yazı önce size anlatmıştım. 2300 yıl önce yaşayan insanların bilime ne kadar saygılı ve sadık olduğu görülüyordu. Gezegen olarak bilmiyorum ancak ülke olarak hala 2300 yıl öncesinden ders almaya ihtiyacımız olduğu görünüyor. Anlamını hiç merak etmediği ve ezberlemiş olduğu 2 ayet ile Müslümanım deyip milleti dinsiz ilan eden insanlar var. Benim için din kişiseldir. Kimseyi inandığım şeylere zorlayamam. Kimseye de inandığım şeylere inanıyor diye güvenemem. Ben bir insanı iyi veya kötü diye ayırırım. Şu ırktan, bu dinden, o mezhepten olması benim hiç umurumda değil. Örneğin Müslümansanız ve iyi biri iseniz, eğer Hristiyan olarak doğmuş olsa idiniz yine iyi bir insan olacaktınız. Diyeceksiniz ki “Bilemeyiz.” Evet bilemeyiz. Benim de demek istediğim inandığınız din, mezhep veya olduğunuz ırkın bir önemi yok. İyi veya kötü insan mısınız o önemlidir. Bilim sizin için ne ifade ediyor o önemlidir.

2023 yılında Türkiye’de Elinde Türk bayrakları olan masum insanlara taş atıldı. “Onlar da şöyle böyle, şunu dedi bunu yaptı” gibi açıklamalar yapan insanların hiç vicdanı yok. Onların hiç canı yanmamış. Düşünmeden konuşuyorlar. Bilimden uzak olan insandan korkun. Aslında çok bir şey yazmak istemiyorum. Zaten boş bir yazı olacaktı. Çünkü bazı şeylerin izahı yok. Bazen sadece boş bir yazı ile dile getirmek istersin. Ancak yazı olsun diye bir şeyler karalarsın. Son olsun izahı olmayan olaylar. Neyse kendinize iyi bakın. Bilime sarılın. Okuyun. Araştırın. Araştırdıkça, okudukça kendinize aşık olun.

“Sevelim sevilelim” - YUNUS EMRE