Ebeveynlerin en çok zorladığı konulardan birisi de sınırlardır. Ebeveynlerin çocuklarına nasıl sınır koyması ve çocuklarını nasıl yetiştirmesi konusunda zorlandığına zaman zaman hepimiz şahit oluruz.

Sınırlar bebeğin anne karnında belirmesiyle başlar, anne karnındaki hareket etmeye çalışan bebek, doğumla birlikte yaşamın sonuna kadar devam eden bir sınırlar zinciri içerisinde yaşam sürdürür, tıpkı tüm insanlık gibi.

Her yaşın sınırları olmakla birlikte ilk sınırlar bir buçuk yaş itibariyle belirginleşmeye başlar. Her yaşa uygun olarak çocuklara sorumluluklar vermek gerekir, bu sorumluluklar ebeveynleri tarafından verilmelidir. Sınırlar özellikle çocuklar üzerinde önemlidir, çünkü ekran kullanım sıklığı, ders çalışmama durumu, uyku düzeni, yemek yememe gibi davranışlar beraberinde sınırları getirmelidir.

Çocuklara sınır koymak için öncelikle ebeveynlerin işbirliği içinde olması gerekir, lakin anne bir şey söylediğinde baba tersini söylüyorsa ya da baba o an çocuğuna ‘kıyamıyor’ ise çocuk bu durumda konulan sınırı ciddiye almayacaktır. Ebeveynler açık, net, istikrarlı ve tutarlı olmalıdır.

Sınırları belirlerken çocuklara da seçim hakkı vermek önemlidir, örneğin bugün ekran süresinin 2 saat olduğunu belirlediğinizde, çocuğun bu süreyi aşması durumunda kendisine yarın ki ekran süresinden kullandığını bildirebilirsiniz, böylece çocuk ya günlük ekran süresini kullanmayı ya da daha fazla ekran süresini uzatıp yarının ekran süresinden kullanmayı seçecektir. Ebeveyn tutumu önemlidir, bununla birlikte sınırları siz, seçimleri kendisi yaptığında doğruyu bulması daha kolay olacaktır.

Sınırları belirlemek ve tutarlı olmak ebeveynler için bir müddet sabır ve çaba gerektirir, bu durumda ne kadar çok pratik yapar ve sistemi ne kadar çok hayatınıza sokarsanız o kadar tecrübe sağlamış olursunuz.

Sınırlar çocuklar üzerinde önemli rol oynar, aileleri sınırlar konusunda tutarlı ve kararlı olduğu sürece, ilk başta zorlanan çocuk zamanla buna alışacaktır, çocuk yaptığı seçimler sonucunda kendi kararlarını almayı ve kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenecektir.

Sınırlar önce ailenin içinde karşılıklı saygıyı oluşturur daha sonra çocuğun topluma olan uyumunu da arttırmaktadır.

Sınır tanımayan çocuklar her istediklerinin olmasını ve her istediğinin alınarak kendisinin sürekli ön planda olmasını ister. İlerleyen yaşlarında ailesi, arkadaşları ve hatta iş hayatında zor durumlar karşısında kalacaktır.

Sınırlar hayatımız için önemli bir noktadır ve sınırları hayatımıza ne kadar erken yerleştirirsek o kadar başarılı oluruz.

Unutmamalıyız ki; hiçbir insanın ve dolayısıyla çocukların kullanma kılavuzları yoktur. Her çocuğun kendine özgü mizacı ve kendine özgü özellikleri vardır, önemli olan ebeveynlerin çocuklarını kendi doğrularına göre değil, yaşamın doğrularına göre yetiştirmesidir.

Gömleğin ilk düğmesi yanlışsa, diğerleri de doğru olmayacaktır. Ebeveynler çocuklarıyla bol bol sohbet etmeli, gerekirse doğru ve yanlışı deneyimleyerek göstermeli, bıkmadan ve usanmadan gelecek yıllar için güzel günlerin tohumlarını birlikte ekmeli...