Eylül ayı olağan meclis toplantısının son gündem maddesi olarak oylanan ve 2009-2019 yılları arasındaki idari ve mali yapının incelenmesine yönelik hazırlanan rapor, ülke gündemine bomba gibi düştü. Ulusal basında “Yolsuzluk” başlıklarıyla yer bulan rapor, Karasu’yu bir kez daha ülke gündemine taşıdı. Komisyon Başkanı Murat Kaçar, komisyon üyeleri Akın Çelik, Ali Şakar, Abdulkadir Şamlıoğlu ve İsmet Günaydın’ın imzalarıyla hazırlanan raporda usulsüzlük olduğu iddia edilen maddeler tek tek sıralandı. Karasu Belediyesi’nin yeni yönetimi tarafından hazırlanan 10 maddelik raporda, “Faaliyet konusu akaryakıt alım satım işi olmayan bir şirketten Karasu Belediyesi’ne satış faturası düzenlendiği” , “Bir şirketten, şirket kayıtlarına girdi mal olarak bulunmayan kereste malzemesini Karasu Belediyesi’ne satış faturası olarak düzenlediği” ve “Karasu Belediyesi’nin banka hesap hareketleri incelendiğinde genellikle aynı firmaların yüksek meblağlı ödemelere karşılık Karasu Belediyesi’ne mal hizmet…” gibi maddeler dikkat çekti.

 

 

 

 

Karalama kampanyasına döndü

 

Konuya dair müfettiş gönderilmesi talebiyle hazırlanan rapor, ulusal basında manşetlerde yer buldu ve “AKP’li Karasu Belediyesi’ni sarsan usulsüzlük raporu” , “AK Parti’de yolsuzluk skandalı” gibi başlıklarla işlenerek Karasu ve AK Parti’ye yönelik adeta karalama kampanyasına dönüştü. Ulusal basında haber yapılmasının ardından Karasu’da siyasiler konuya dair açıklamalarda bulundu. Belediye Başkanı Sarı, Karasu Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından bir basın açıklaması yayımladı. Muhalefet de sessiz kalmadı ve CHP Karasu İlçe Başkanı Nurhan Aydın, “Samimiyseniz desteğe hazırız. Fakat o günlerde aklınız neredeydi?” diye sordu. En çarpıcı açıklama ise suçlamanın muhatabı Karasu Belediyesi eski başkanı Mehmet İspiroğlu’ndan geldi. Seçim sonrası sessizliğini ilk kez bozan İspiroğlu, konuyu “Algı yapma çabası” olarak değerlendirdi.

 

 

 

Raporda iddia edilen suçlamalar şöyle sıralandı:

 

– Faaliyet konusu akaryakıt alım satım işi olmayan bir şirketten Karasu Belediyesi'ne akaryakıt satış faturası düzenledi.

 

– Aynı restorandan 31 Mart yerel seçimleri öncesinde, her gün ciddi miktarlarda Karasu Belediyesi'ne yemek satış faturaları düzenledi.

 

– Bir şirketten, şirket kayıtlarında girdi mal olarak bulunmayan kereste malzemesini Karasu Belediyesi'ne satış faturası olarak düzenledi.

 

– Akaryakıt alım ihalesi kapsamında yapılmış olan sözleşme varken, sözleşmeye aykırı olarak sözleşme harici başka bir şirketten akaryakıt alımı yapıldı.

 

– Genellikle aynı firmaların yüksek meblağlı ödemelere karşılık Karasu Belediyesi'ne mal, hizmet faturaları düzenleyerek düzenli para çıkışı sağlandı.

 

– Belediye'ye iskân harcı, ruhsat harcı, emlak vergisi vb. ödemeleri bulunan firmaların bu ödemelerine karşılık olacak şekilde, isim olarak farklı ancak sınırlı sayıda olan firmanın Karasu Belediyesi'ne karşı faturalar düzenleyerek bir şekilde mahsuplaştırılma yoluna gidildi.

 

– Birinci derece akrabalık ilişkileri bulunan ancak farklı şirket adları kullanılarak aynı gruba yüklü miktarlarda ödemeler yapıldı.

 

– Beton ürünleri alımı, mıcır ürünleri alımı, nakliye hizmet alımı, asfalt malzeme alımı, akaryakıt ürünleri alımı, park hizmetlerine kullanılacak ürünlerin açık ihale usulü ile alımların yapılmadığı tespit edilmiştir.

 

– 15 Temmuz Demokrasi Parkı idari bina yapımı, Aile ve Sosyal Politikalar Karasu İlçe Müdürlüğü, belediye hizmet binası çatı yapımı, Ortaköy şadırvan yapımı, Tın Tın Park kafeterya yapımı, Kızılcık'ta köprü yapımı, Limandere Mahallesi sosyal tesis yapımı işlerine yapılan ödemelerin toplam tutarları doğrudan temin limitlerini aştığı tespit edilmiştir.

 

– Açık ihale usulü ile temini gereken ihtiyacın, kanunda öngörülen parasal sınırların altında kalacak şekilde, adet bazında veya kalemlere bölünmek suretiyle, ilgili kanunun temel ilkelerine aykırılık teşkil ettiğinden bu konu hakkında inceleme yapılması gerekmektedir.

 

İşte siyasilerin, gündeme bomba gibi düşen habere dair açıklamaları:

 

1) Nurhan Aydın'ın açıklamasını okumak için buraya tıklayın

2) Başkan Sarı'nın açıklamasını okumak için buraya tıklayın

3) Mehmet İspiroğlu'nun açıklamasını okumak için buraya tıklayın

 

Editör: Karasu Haberleri