Fındığın, Karasu için altın değerinde eşsiz bir ürün olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki, fındığımıza yeteri kadar bakımı yapabiliyor muyuz? Bazılarınız belki başlığı görünce içinden diyordur ki hasat sonrası yapraktan bitki beslemede nedir? Dalı kestik bahçeden çıkarttık. Yetmez mi? Gübre atana kadar daha ne işim var ki? Diyebilir.

Asıl işimiz şimdi başlıyor desem sizlere ne derdiniz? Fındık bahçelerimiz bize altınlarını verdi. Şimdi onu beslememiz ve kışa hazırlamamız gerekiyor. Peki, neler yapabiliriz? Hasat sonrası yapraklar dökülmeden yapraktan Bor-Çinko içerikli ve fosfor içerikli yaprak gübrelerini kullanabiliriz. Bor-Çinko ismini çok duyuyoruz ama bu elementler fındıkta ne işe yarıyor biliyor muyuz?

Bor; döllenme biyolojisinde etkin rol alan bir elementtir. Polen tüplerinin büyümesinde, polenlerin gelişme ve çimlenmesinde önemli etkinliğe sahiptir. Eksikliğinde ise; sürgün uçlarında büyümeler ve çiçeklenme gerilemekte, su ve bitki besin maddelerinin bitkiye taşınması ise zorlaşmaktadır.

Çinko; kök gelişimleri üzerine olumlu yönde etkisi vardır. Eksikliğinde ise; sürgünlerde ki tomurcuk sayısı azalır veya açılamadan kurur.

Bu nedenle hasattan hemen sonra yapılan bitki besleme de bor ve çinkonun kullanılıyor olması, erkek çiçekleri besler ve tozlanma kalitesini oldukça artırır. Yapraktan uygulama yaptığımız için de bitkinin bu elementleri alımı daha kolay olacaktır. Sonuç olarak bor-çinko uygulaması tozlanma kalitesini artırır. Dolasıyla karanfillerde daha iyi bir toz tutumu daha iyi bir döllemeyi getirir. Bu da direk veriminize olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Hasat sonrası yapraktan bitki beslemeyi ihmal etmeyelim.