Geçtiğimiz hafta Karasu’nun yeni sanayi ve ticaret projesi tanıtıldı. Karasu’ya katma değer katacak bir yerleşkenin yapılması halinde yeni bir pazar alanı oluşacak. Şahsi görüşüm, projenin olumlu olduğu ve Karasu’nun ihtiyacı olduğu yönünde.

İlçemiz, esnafımız, imalatçımız olmak üzere çok yönlü değerlendirirsek farklı durumlar da söz konusu elbette. Karasu Küçük Sanayi Sitesi’nin son dönemdeki sürecini hatırlıyorsunuzdur. Yeni Mahallesi yolu yani İstanbul Caddesi üzerinde yer alan sanayi sitesinin imarının askıya alınması, üzerine proje çizildiği iddiaları ve sanayi sitesinin kaldırılma ihtimalinin söz konusu olduğu sürecin devamında bir de toplantı yapılmıştı. Belediye Başkan Yardımcısı Hüdaver Ağun, Esnaf Odası Başkanı Cihan Emre ve Sanayi Kooperatifi Başkanı Mehmet Çatalbaş ile sanayi sitesi esnafı ile mülk sahipleri katılmıştı.

Başkan Çatalbaş, her demecinde “Sanayi esnafım adına konuşuyorum” hatırlatmasını yaparak şahsi olmayan görüşleri dile getiriyor. Esnafın endişesi sanayi sitesinin kalkması. Elbette kimse düzeninin bozulmasını istemez. Hüdaver Ağun ise sanayi sitesinin kalkmayacağını fakat artık şehrin içinde kaldığını dile getirmişti.

Çatalbaş ise küçük sanayi sitelerinin şehir içinde olması gerekliliğinin yasalar çerçevesinde olduğunu söylemişti. Sanayi sitesinin şehir içinde kalmışlığı tartışılırken, aynı yerin sadece metrelerce yakınına, Gazi Metal’in hemen yanına yeni bir sanayi ve ticaret yerleşkesi yapılması planlandı.

Peki, mevcut sanayi sitesi şehir içinde kaldıysa yenisi neden aynı şehrin içerisine yapılacak? Kıyas götürmez projeler elbette. Fakat bu durumda şehir içi gerekçesi mesnetsiz kalmış oluyor. Yeni projenin detaylarından bahsetmeyeceğim, Karasu Haberleri internet medyamızda da Öncü Karasu Gazetesi’nde de yer verdik. Proje gayet dolu dolu ve iş görecek bir proje.

Diğer taraftan mevcut sanayinin mülk sahipleri ve esnafı da madalyonun diğer yüzü tabii. Mülk sahiplerinin tapusu mevcut, kooperatif hakları mevcut. Eğer niyet burayı kaldırmaksa nasıl olacak o iş? İmar değişikliği ile bunca mülk sahibinin tapusu çöp hale gelebiliyor mu? Mevcut kiracılar ve sanayiciye “Hadi çık buradan, geç karşıya” demek mümkün mü? Sanayi esnafı bu soruların cevabını duymak ve güvenmek istiyor.

Malumunuz birisini kovmak infial oluşturur ama mobing yapmak çaktırmadan çok git demektir. Zamanında Karasu sahilinde turizm, Sahil Park’ın batısında yer alan iki büyük eğlence işletmesi civarında dönerdi. Hareket ve bereket oradaydı. O iki işletme açılınca sezon açılır, esnaf ekmek yer, kapandı mı sezon kapanırdı.

Karasu sahil projesi yapılınca Doğu Karadeniz Caddesi’nde açılan işletmeler hem değerlendi hem hayat oraya yöneldi. Zamanının turizm mekanı olan Batı Karadeniz şimdi ikinci planda kaldı. Yeni sanayi ve ticaret yerleşkesi ile imalathaneler, showroomlar, ticarethaneler bu yerleşkeye kaydığı zaman mevcut sanayi sitesi de ikinci plana düşer de oranın esnafı yeni yere yönelir mi zaman gösterir.

Tabii bu yerleşkenin alanının dolgu ile doldurulması, yapılması, bitmesi, satışlar ve kullanıma açılması da kaç yılı bulur Allah bilir. Sanayi sitesinin mülk sahiplerinin ve esnafının kafasındaki soru işaretlerini kaldırmadan yeni projeden beklenti duymak doğru değil. Ağlayanın malı gülene helal olmaz bu bilinmeli.